Den 9-åriga flicka som utsattes för mordförsöket på Morö Backe har vaknat. Foto: Patrik Samuelsson, SVT

Beslut om åtal efter misstänkt mordförsök på Morö Backe på gång

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen om mordförsök och grov våldtäkt på en minderårig flicka i Skellefteå i juli börjar närma sig sitt slut. Åklagare Andreas Nyberg räknar med att fatta beslut i åtalsfrågan inom ett par veckor.

– Det kommer att bli i slutet av september eller i början av oktober, säger åklagare Andreas Nyberg till TT.

Det var den 7 juli som en flicka under 15 år hittades svårt skadad i ett skogsområde i stadsdelen Morö Backe i Skellefteå. Dagen därefter gick polisen ut med information om att det fanns en misstänkt person under 15 år. Men under polisutredningens gång uppstod tvivel kring hans ålder. Frågan är mycket relevant, eftersom en person blir straffmyndig vid 15 års ålder.

I mitten av juli fattade utredningsledaren beslut om att Rättsmedicinalverket skulle genomföra en medicinsk åldersutredning. Under utredningen har pojkens tänder, hand samt handled röntgats och läkare har bedömt att resultaten talar för att den misstänkte är 15 år eller äldre.

Våldsdådet på Morö Backe

Pojken inte häktad

Trots att pojken konstaterats vara straffmyndig har han inte begärts häktad.

– Den unge personen är inte häktad. Han är på förvar och det är utifrån återfallsrisken. Det är något man brukar ha som alternativ till häktning för unga personer, säger Andreas Nyberg.

Åklagaren har tidigare sagt att det är osannolikt att den brottsutsatta flickan kommer att förhöras.

– Det är ingen ändring där, säger Nyberg.

Han kan inte heller, med hänvisning till flickans personliga integritet, säga om hon fortfarande vårdas på sjukhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En nioårig flicka, Luna, hittas svårt skadad på Morö Backe i Skellefteå och en pojke i 15-årsåldern döms för grov våldtäkt mot barn och försök till mord till rättspsykiatrisk vård. Här har vi sammanfattat det som hänt i fallet. Foto: Goggle Earth, Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet