Foto: SVT

Besökarna sviker badhuset Navet

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året besökte fler Umeå kommuns badhus – men besökarna till Navet minskade.

Och det två år gamla badhuset kommer inte upp till besöksmålet på 260 000 besökare.

Nu ska kommunen satsa på fler aktiviteter på badhuset.

– Det är bara att jobba på, säger Patrik Samuelsson, chef för avdelning bad på Umeå kommun.

Umeås badhus Navet som ligger i centrum invigdes i augusti 2016. Besöksiffrorna för 2018 visar en minskning – på kommunen tror man att detta beror på att sommaren var ovanligt varm.

– Det var en fantastisk sommar som var otroligt varm. Detta gjorde att utomhusbadet Umelagun var första valet för många badsugna, säger Patrik Samuelsson, chef för avdelning bad på Umeå kommun.

”Ska satsa på aktiviteter”

Navet hade 229 620 besökare 2018, detta är en minskning med 8 600 besökare från tidigare år. Besöksmålet för Navet är 260 000 besökare – detta når man inte upp till. En orsak till besökstappet tror kommunen är att man satsat på vattenvaneträning för sexåringar.

– Personalen gjorde en heroisk insats. Samtidigt innebar det att vi inte hade samma möjligheter att satsa på aktiviteter för andra målgrupper under året vilket också kan vara en bidragande orsak till minskat antal besök, säger Patrik Samuelsson.

Under 2018 ökade besökarantalet till Umeå kommuns badanläggningar totalt. Medan samtliga utomhusanläggningarna ökade i antalet besökare tappade inomhusbaden, förutom Sävar simhall.

På kommunen vill man nu under året locka fler besökare genom att göra fler aktiviteter likt Vattenfestivalen på Navet i julas.

– Det är bara att jobba på. Vi vill att vi ska öka besökare varje år eftersom det är en ny anläggning. Men vi kommer att jobba mer med aktiviteter i alla våra anläggningar. Vi vill ha fler badande totalt, säger Patrik Samuelsson.

Umeå kommuns badhus:

Består av anläggningarna Navet, Storsjöhallen, Sävar simhall, Vallabadet, Obbolabadet, Umelagun och Hemgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.