Bildmuseet och Arkitekthögskolan sett från motsatt sida av Umeälven. Foto: TT

Nu firar Bildmuseet fem år

Uppdaterad
Publicerad

På lördag firar Bildmuseet i Umeå 5 år med en gratis festkväll för alla. Då är det även vernissage för två utställningar som båda handlar om landskapets och om våra rötters betydelse.

Det handlar om landskap på Bildmuseet just nu. Det handlar om vår plats i landskapen, vad de betyder för oss och om landskapets makt över oss. 

Jumama Emil Abboud, uppvuxen i Kanada med palestinsk bakgrund. Nu bor hon i Jerusalem. Hon förstod inte varför hon inte kände suget till landet, marken, landskapet.

Mindes magiska platser

– Varifrån kommer löftet om det utlovade landet och hemlandet. Skulle jag också göra anspråk på detta land, hur skulle jag gå till väga?, säger Jumama Emil Abboud.

För att få svar började hon söka. Hon mindes sagor hon hört som barn och magiska platser. Hon ville finna platserna, men många minnen var borta.

Då fann hon två böcker om Palestina utgivna av socialantropologer ” Water Demins in Palestine” (1920) av läkaren och folklivsforskaren Tawi Canaan och ”Speak Bird, Speak Again: Palestinian Arab Folktales” (1989) av Ibrahim Muhawi och Sharif Kanaana.

Har fått nytt perspektiv

I böckerna var platserna utsatta. Men idag är många av dem ändå gömda, övergivna och svåra att hitta. Men tillsammans med fotografen Issa Freij hittade hon flera. Och det förändrade henne.

– Jag har fått nytt perspektiv, säger Jumama Emil Abboud.

Roger Metto från Kiruna. Som barn upplevde han fjällen som en stor filmkuliss och som vuxen åkte han till Klippiga bergen som han upplevde ännu mer som en filmkuliss.

Efter det målade han ofta drömlandskap, men på utställningen på Bildmuseet återvänder han till sin barndoms fjällvärld och Kiruna. Platserna och landskapet förändras tillsynes inte alls, så ett återbesök efter lång tid väcker tankar.

Söker starka uttryck

– För en själv har mycket hänt under den tiden. Och då kan man ställa sig den frågan vad man har gjort med sin tid på den här planeten, säger Roger Metto.

Katarina Pierre, chef för bildmuseet. Hon kämpar för att ge bildmuseet en plats i det svenska och internationella konstlandskapet. Hon tycker att hon tillsammans med andra har lyckats, i samarbete med konstnärerna.

64 utställningar har det blivit och de söker starka konstnärliga uttryck i de konstnärer museet ställer ut.

– Uttrycket måste vara övertygande. Det är ju det som berör besökaren, säger Katarina Pierre.

MISSA INTE: Ladda ner SVTs app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.