Foto: Simon Engstrand

Bildmuseet undersöker människans förhållande till naturen

Publicerad

Människans relation till naturen står i fokus på Bildmuseets nya utställning ”Ekologins Visionärer”.

Ursula Biemann, Carolina Caycedo och Erik Sjödin är bara några av namnen på de konstänerer som från och med idag syns på Bildmuseet i Umeå. Utställningen som öppnade idag heter ”Ekologins Visionärer”.

– Här presenteras nya tankar och nya idéer på olika sätt att förändra våra attityder kring människans förhållande till planeten och planetens framtid, säger Anders Jansson, museiintendent på Bildmuseet.

På utställningen finns flera internationella aktörer och i den brittiske konstnären Carolina Caycedo verk är det Umeå- och Vindelälven som får stå i rampljuset.

– Där berättas historien ur älvens perspektiv, i ett förstapersons-perspektiv, om konsekvenserna av storskalig vattenkraftsutbyggnad. Det kan får oss att relatera till älven på ett sätt som det kanske inte görs idag, säger Anders Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.