Bilhandlare i Umeå följde inte regler kring penningtvätt – tvingas betala 1,3 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har beslutat att en bilhandlare i Umeå ska betala 1,3 miljoner kronor i sanktionsavgift till staten för att inte gjort tillräckligt för att motverka penningtvätt.

– Jag tycker personligen att det är konstigt att man på tjänstemannanivå kan döma ut sådana avgifter till småföretag. Det känns lite godtyckligt, säger företagets vd.

Mellan juni 2018 och juli 2020 granskade Länsstyrelsen i Stockholms län hur väl bilhandlaren i Umeå följde bestämmelserna i regelverket om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Länsstyrelsen bedömde att bolaget till stor utsträckning inte uppfyller kraven som ställs på företagare i penningstvättsregelverket.

Till exempel anses bilhandlaren inte ha en uppdaterad och dokumenterat allmän riskbedömning av hur verksamheten skulle kunna utnyttjas av kunder för penningtvätt och finansiering av terrorism. Länsstyrelsen har inte undersökt om penningtvätt förekommit i verksamheten, eftersom de inte är en brottsutredande myndighet.

Kommer överklaga

Sanktionsavgiften, som länsstyrelsen beslutat att bilhandlaren ska betala, 1,3 miljoner kronor, är bestämd ”utifrån överträdelsens karaktär och med hänsyn till bolagets årsomsättning och finansiella ställning”, uppger länsstyrelsen.

Bilföretaget har kopplat in sina jurister i ärendet.

– Självklart kommer vi överklaga sanktionsavgiften. Jag kan inte förstå hur man kan tro att vi ska finansiera terrorism genom att några köper husvagnar hos oss, säger företagets vd till SVT.

Ingen kontantbetalning

Han berättar att de vidtog åtgärder redan i fjol för att uppfylla regelverket. Exempelvis tillåter inte företaget kontantbetalningar alls numera.

Hur drabbar den här sanktionsavgiften er?

– Väldigt, väldigt stort ekonomiskt såklart. Vi jobbar i en bransch med små marginaler, säger företagets vd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer