Mannen som fastnat på bild i en fartkamera slipper böter eftersom det saknas bevis på att det fanns vägmarkering som beskrev vägens tillåtna hastighet. Foto: Emil Langvad, TT/Arkivbild

Fortkörare fastnade på bild – slipper böter

Publicerad

En 60-årig man körde bil 13 km/h för fort och fångades av en fartkamera på en väg i Umeå.
Men han frias vid Umeå tingsrätt och slipper böter – eftersom han inte såg någon hastighetsskylt.

I maj förra året körde mannen bil i 73 km/tim trots att högsta tillåtna hastigheten var 60 km/tim på en väg vid Tomtebo i Umeå. Mannen fotograferades av en trafiksäkerhetskamera och fick sedan 2 000 kronor i böter.

Men mannen nekade till brott och menade att han inte sett någon hastighetsskylt när han körde ut på vägen från en anslutande korsning. Han menar att han därför utgick från att hastigheten var 70 km/h.

Umeå tingsrätt friar nu mannen för brott mot trafikförordningen.

– Åklagaren har inte presenterat någon bevisning till stöd för att det fanns en vägmarking varken innan eller efter den aktuella korsningen som angav att högsta tillåtna hastighet på den sträckan åtalet gäller var 60 km/h, står det i domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer