Billigare flyg i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år blir det billigare att flyga till och från Norrlands inland. Något som välkomnas av inlandsborna.

Från och med oktober nästa år så gäller nya villkor för de flygbolag som ska trafikera Norrlands inland. Trafikverket tycker att biljettpriserna varit för höga och för många flygstolar har stått tomma. När flygtrafiken nu ska upphandlas på nytt så kräver myndigheten att genomsnittspriset på en biljett ska sänkas med 100-130 kronor.

– Det är ju viktigt för studenter och för oss företagare också, som väljer att ta bil eller tåg istället för flyg, säger Jonas Liljeskär som just landat på flygplatsen i Vilhelmina.

Ökad efterfrågan på vintern

Förutom lägre priser får flygbolagen också rätt att anpassa flygplanens storlek efter säsong. Det betyder till exempel att man kan flyga med större plan till fjällen under vintersäsongen. Men det är inte alla som är positiva till mer flyg.

 – Jag tycker inte att det är bra för miljön att vi flyger så mycket som vi gör i dag. Man borde satsa på tåg och bussar i stället, säger Mari Elmqvist i Vilhelmina.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.