Björn hemsöker Björnavägen

Publicerad

På Björnavägen i Åsele har en stor björn har flyttat in – Det var någon som sa: ”Nu har björnen hittat hem”. Men vi vill inte ha honom här, säger Marlene Hedberg.

Igår kväll när Marlene och Magnus Hedberg satt i soffan och tittade de ut genom fönstret och fick en chock. Utanför på deras gård stod en stor björn på bakbenen och mumsade matrester.

– Först fattade jag inte vad det var. Det såg ut som en människa i en björnuniform. Sen förstod jag att nu är han här igen, säger Marlene.

”Bajsade på gårdsplanen”

För det är inte första gången som björnen hemsöker familjen. Samma björn tros ha ställt till med oreda tidigare.

– För några dagar sedan låg det sopor över hela gården och i höstas tror jag att samma björn bajsade på vår gårdsplan, säger Marlene.

Tittat in genom fönster

Det är flera hus utanför Åsele som har fått besök av vad vissa tror är samma björn. Björnen har varit och luktat på bilar och tittat in genom fönster.

– Den är väl bara och hälsar på. Den kommer varje år. Den luktade på bilen och gick upp mot stugan. Jag var kanske två meter ifrån honom. Men jag var inomhus och han utomhus, säger Marcus Tellinger, som också haft besök av björnen.

Skrek på björnen

Här hittar du tips från länsstyrelsen hur du ska bete dig om du träffar en björn. Förra veckan fångades en björn på video vid Tensjö när den åt sopor. Familjen Hedberg stod 40 meter ifrån och skrek på björnen men den brydde sig inte.

– Jag känner mig rädd och har till och med funderat på om björnar kan öppna dörrar. Han har i alla fall inga problem med att öppna soptunnor, säger Marlene.

”Känner mig inte trygg”

Länsstyrelsen i Västerbotten är kontaktade i ärendet och ska utreda vad man ska göra med den närgångna björnen.

– De ska börja med förebyggande åtgärder som skrämselsirener. Men jag har yrkat på skyddsjakt. Såklart vill man inte att björnen ska skjutas men vi har barn, hästar och hundar. Jag känner mig inte trygg när jag är ute och går nu, säger Marlene.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer