Foto: Sylvia Samuelsson.

Sylvia fick besök av hungrig björn

Uppdaterad
Publicerad

Sylvia Samulesson hoppade till när hon såg vad som fanns ute i hennes trädgård. En hungrig björn var i full färd med att mumsa på hennes sopor.

Det var under tisdagen vid 20.30 som Sylvia Samuelsson i Tensjö utanför Åsele i Västerbotten fick besök av en hungrig brunbjörn. Den kände doften från hennes soptunna och rev omkull den för att hitta mat.

Rolig naturupplevelse

– Så trevligt att skogen konung visar upp sig så. Jag har aldrig sett björn så nära förut, säger hon till SVT Nyheter Västerbotten.

Blev du rädd?

– Nej. Jag hoppade till när jag såg den, men jag tycker det känns väldigt roligt att få se björn så nära, säger Sylvia Samuelsson.

Björnen stannade kvar i en halvtimme. Sylvia hann hämta kameran och föreviga besökaren.

– Den blev lite rädd när jag gick ut på balkongen och knäppte kort. Den tog en påse med solrosfrön och sprang iväg med den. När den var uppäten kom den tillbaka.

Många andra brukar bli skrämda när björn söker sig så pass nära människor. Men Syliva förstår att björnen var hungrig efter den långa vintervilan.

– Jag bor i en by väldigt nära skogen, ett naturnära boende. Då kan man få uppleva sådana här saker, säger hon.

Ungbjörn i busken

Tror du den kommer tillbaka?

– Nej, det tror jag inte. Jag får se till att inte locka hit den. Den måste klara sig själv, man får inte mata björnar, säger hon.

Det var en ung fullvuxen brunbjörn som besökte henne. Hon gissar att björnen är cirka fyra år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.