Foto: SVT/TT

Bjuder kommunalråd och chefer på hockey

Uppdaterad
Publicerad

Det finns mycket strikta regler för företag som bjuder personer som hanterar medborgarnas pengar. Men Skellefteå Kraft har vid ett flertal tillfällen bjudit offentliga företrädare på hockeymatcher och mat och dryck. 

Skellefteå Kraft har bjudit företrädare för kommunala fastighetsbolag i Skellefteå till sin hockeyloge, men också energibolag i grannkommunerna samt företrädare flera kommuner. Även Svenska kyrkans representanter har bjudits på mat och dryck av kraftbolaget i samband med Skellefteå AIK:s hemmamatcher.

SVT har varit i kontakt med flera av personerna från kommunerna och de offentliga bolagen och de säger att middagarna och matcherna alltid föregåtts av någon typ av information från Skellefteå Kraft. De flesta ser inte heller något problem med att de bjudits vid ett eller ett par tillfällen på hockey, middag och dryck.

– Det finns alltid en risk att det kan uppfattas fel. Men man måste se allting i sitt sammanhang och det är en del av arbetet att få input från andra organisationer. Men jag skulle aldrig tacka ja till en byggfirma under en upphandling till exempel, säger Fredrik Nilsson, fastighetschef på Skellefteå kommun.

Läs också: Han har bjudits flest gånger

Tackade nej till inbjudan

Men det finns några undantag. Flygplatschefen i Skellefteå, Robert Lindberg har varit vd på Skellefteå Airport sedan 2010. För två år sedan blev han bjuden till arenan. Men han tackade nej av orsaker han inte kommer ihåg idag. Däremot är han tveksam till den typen av bjudningar Skellefteå Kraft har.

– Det som har hänt dom senaste åren är att man blivit mer restriktiv så att man inte utsätts för någon typ av påtryckningar, säger Robert Lindberg.

Skulle du gå på hockey tillsammans med Skellefteå Kraft om du fick en inbjudan idag?

– Det beror på syftet. Normalt är jag mycket restriktiv med allt sånt där och man får vara försiktig. Vi har en policy att man kan träffa ett företag en gång. Men inte två gånger, så man inte hamnar i en ond cirkel. Sen får man inte hamna i läget att man aldrig gör nånting, då kan man hämma företagets tillväxt.

Civilrättsprofessor: ”Rimligt om syftet är att skapa allmänt goda relationer”

En annan person som också är tveksam till representationstillställningar är Svenska kyrkans fastighetsansvarige Ronny Hägglund som faktiskt varit och kollat på hockey med Skellefteå Kraft. Han var inbjudan till logen i samband med en hockeymatch den 28 september förra året.

– Jag tycker det är tveksamt. Informationen vi fick var bra, men jag är tveksam eftersom man kan påverkas, säger Ronny Hägglöf.

Claes Sandgren är professor i civilrätt och tidigare ordförande för Institutet mot mutor och han menar att Skellefteå Krafts representation ser ut att vara vidlyftig i stort men måttfull när det gäller de offentliga.

– Representation bör vara måttfull och man bör se upp så att det inte finns risker att representationen kan påverka dom beslut som fattas av dom som bjuds. Det är ju däremot mer rimligt om syftet är att skapa allmänt goda relationer, säger Claes Sandgren.

Läs också: Toppchef bjöd familj och vänner

Kreisel: ”Vore en smula märkligt”

I ett mejl till SVT skriver Hans Kreisel att Skellefteå Kraft har som uppdrag att utveckla regionen som de verkar i och angående deras bjudningar på hockeyarenan skriver han:

Det vore en smula märkligt om vi inte skulle kunna ha informationsutbyte med kommunala företrädare från de kommuner där vi har verksamhet. En middag i samband med en hockeymatch bör, enligt min uppfattning, ligga inom ramen för vad som får anses som godtagbart. En sådan ”förmån” har ett direkt syfte att utbyta information och indirekt syfte att skapa och vidmakthålla goda kontakter utan att för den skull få anses ha tillkommit i ”Beteendepåverkande syfte”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skellefteå Kraft

Mer i ämnet