Mer än var femte brandpersonal i Bjurholm är kvinna. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bjurholm har landets mest jämställda brandförsvar

Uppdaterad
Publicerad

Bjurholm i Västerbotten har landets största andel kvinnor som jobbar som brandpersonal i utryckningstjänst. I Bjurholm är mer än var femte brandpersonal kvinna, och även i flera andra länskommer är det stor andel kvinnor.

Det visar de senaste siffrorna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). I hela landet är andelen en tjugondel.

– Vårt mål är att vi ska ha en jämn könsfördelning i kommunal räddningstjänst. Det går åt rätt håll, men skulle vi fortsätta i samma takt som nu skulle det ta 125 år, säger Erik Flink, handläggare inom jämställdhet och mångfald på MSB, till Nyhetsbyrån Siren.

Fler engagerar sig för jämställd räddningstjänst

I Västerbotten ligger också Vilhelmina, Storuman, Åsele och Vännäs  på nästan 20 procent kvinnor av brandpersonalen.

– Fler och fler räddningstjänster börjar ha både viljan att engagera sig för en jämställd räddningstjänst, men också kunskapen om hur det ska genomföras, säger Erik Flink.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.