• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: SVT arkiv

Bjurholm planerar vuxenutbildning via länk

Från och med i höst vill Bjurholms kommun erbjuda grundläggande vuxenutbildning via fjärrundervisning.
– Det är många inlandskommuner som tittar på det här just på grund av kompetensförsörjningsproblematiken som finns på mindre orter, säger Henrik Bolin på Bjurholms kommun.

Tidigare har de som velat läsa in grundskolekompetens i Bjurholm fått söka sig till grannkommunen Vännäs och Liljaskolan.

– Men det vi har märkt är att det blir en del avhopp. Det är svårt att ta sig dit och schemat ligger inte alltid så att det fungerar för alla, säger Henrik Bolin.

Den första lösningen kommunen tittade på var att plocka in lärare från andra kommuner för att undervisa på plats, men man märkte snart att det saknades stort nog underlag för att motivera det.

– Då började vi titta på fjärrundervisning och nu har vi kommit överens med Liljaskolan om en lösning. Där kommer det att finnas en lärare via länk och här på plats kommer vi har någon sorts handledare som ser till att fjärrundervisningen fungerar som den ska rent tekniskt, säger Henrik Bolin.

”Vill ge en bättre möjlighet att kunna utvecklas”

Satsningen planeras till i höst och då är tanken att man i första hand ska erbjuda undervisning i svenska som andra språk. Senare hoppas man även kunna bidra med utbildningar i matematik, engelska och samhällskunskap.

– Vi vill kunna utveckla kompetensen hos våra medborgare och ge dem möjligheten att karriärväxla. Är man mitt i livet och kanske inte trivs med sitt nuvarande jobb men har svårt att flytta på sig, så vill vi ge en bättre möjlighet att kunna utvecklas och sadla om här i Bjurholm, säger Henrik Bolin.

– Det är spännande att se hur man kan utveckla det här. På sikt kanske vi till och med kan erbjuda någon universitetsutbildning om vi kan få universitetet med på banan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer