Christina Lidström (M), kommunalråd i Bjurholm. Bilden är ett montage. Foto: SVT

Bjurholms kommun slår ifrån sig kritiken

Publicerad

Den kritik som riktats mot äldreomsorgen i Bjurholm slås nu tillbaka av kommunen efter att man utrett några av de mer allvarliga anklagelserna.

I en skrivelse från personalen i äldreomsorgen, genom Kommunals huvudskyddsombud, lade man fram 23 punkter där de undertecknade krävde akuta åtgärder. Det handlade bland annat om dödsfall på grund av utbildnings- och kompetensbrist, framtvingad delegering och hot.

Bjurholms kommun har nu utrett en del av punkterna, vilka bemöttes i ett pressmeddelande på kommunens hemsida tisdagen den 10 juli.

– Hela utredningen är inte klar, eftersom det är semestertider så har vi koncentrerat oss på de punkter som varit aktuella i media, vi lägger delar av utredningen på is och har tagit tag i de mer allvarliga punkterna nu, säger Karin Gothefors-Linder, socialchef.

Kommunen bemöter kritiken

I bemötandet har kommunen lagt fram ett antal punkter där utredningen är klar.

  • Ett dödsfall våren 2018 till följd av oerfaren personal med för stort ansvar

”Utredning i ärendet visade att bristande vård inte var orsaken till dödsfallet. Påståendet om att dödsfall skulle ha orsakats av outbildad och oerfaren personal är därmed felaktigt och en allvarlig anklagelse.”

  • Enhetschefer tvingade fram delegering

”lnga avvikelser eller synpunkter har framförts till kommunens medicinskt ansvariga sköterska, MAS. Påståendet att enhetschefer skulle ha tvingat fram delegering är felaktigt och dementeras även av företrädare för sjuksköterskorna.”

  • Dödshot som blivit nedtystat

”Påståendet om dödshot som av ledningen ska ha tystats ner är felaktigt. Händelsen är hanterad utifrån fastställda riktlinjer och rutiner om hot och våld. Utredning av händelsen som inträffade för ett år sedan har skett, åtgärder är vidtagna och ärendet är avslutat.”

  • Medarbetarenkät var inte anonym – personal ska ha blivit konfronterade med sina svar

”Kommunen anlitar extern part för genomförande av medarbetarenkät. Anlitad part hanterar hela processen. Resultatet redovisas tillbaka till kommunen så att enskilda individer inte kan identifieras. Medarbetarenkäten är anonym.”

  • Sjuksköterska saknas på natten – undersköterska blir tillsagd att bara ringa sjuksköterska om det är akut

”Beredskap i hemmet för sjuksköterskor förekommer men endast i undantagsfall. När behov av beredskap i hemmet föreligger ges endast sjukskötersketelefonen till den undersköterska som av enhetschef bedöms bäst lämpad för uppgiften. Sjuksköterska i beredskap kontaktas av undersköterska när behov uppstår. Under det senaste året har beredskap i hemmet varit aktuellt vid fem tillfällen.”

Bjurholms kommun säger att de ser allvarligt på skrivelsen och att utredningen kring alla punkter fortsätter.

– I dagsläget känner jag förtroende för de chefer och medarbetare som vi har inom kommunen. Arbetet fortsätter och kommer att följas upp politiskt både i kommunstyrelsen och socialnämnden under hösten, säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer