Naturvårdsverket går in med 200 miljoner kronor under tio år för att sanera Blaikengruvan. Foto: SVT

Blaikengruvan saneras för 200 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Gruvan i Blaien utanför Sorsele spyr ut tungmetaller i naturen sedan brytningen upphörde. Nu är det klubbat att staten tar över ägarskapet och bekostar saneringen. Naturvårdsverket har avsatt 200 miljoner kronor fram till 2028 ett av landets största saneringsprojekt.

Brytning av zink, bly och guld skedde under ett par år i början av 2000-talet av Scanmining, men företaget försattes i konkurs 2007. Verksamheten köptes upp av Lapland Goldminers, men även de försattes i konkurs 2012. I konkursboet fanns inte tillräcklig med medel avsatta för att sanera gruvan och avfallet.

Utsläppen har påverkat alla nedströms vattendrag, och är en av de största källorna till utsläpp av zink till Östersjön.

Renat i väntan på beslut

Sedan den senaste konkursen och i väntan på det nu fattade beslutet om sanering har Naturvårdsverket bekostat reningen av lakvatten från gruvavfallet för att minska metallhalten. Om ingen efterbehandling sker och vattenreningen avslutas så skulle belastningen av zink från gruvområdet bli i storleksordningen 80-100 ton per år och påverka ett mycket sort område. 

− Händelseförloppet vid Blaiken visar på betydelsen av en miljölagstiftning med krav på resurser för att hantera miljöpåverkan både vid start och avveckling av en verksamhet, säger Ingela Hiltula, biträdande avdelningschef för Samhällsavdelningen på Naturvårdsverket i ett pressutskick.

Naturvårdsverket kan bara besluta om pengar till sanering tio år framåt i tiden, men myndigheten menar att det sannolikt kommer krävas ytterligare åtgärder efter 2028. Detta kan behöva pågå under uppskattningsvis ca 30-40 år efter att saneringen är genomförd och är inte inkluderad i beslutet, meddelar Naturvårdsverket. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.