Foto: TT

Bluffmejlaren: Snopen när han tog på sig det

Uppdaterad
Publicerad

Personen som tagit på sig bluffmejlet från Lennart Holmlunds mejladress har gett en förklaring till aktionen. Han blev själv förvånad över att Holmlund valde att kommentera detaljer i mejlet. Bluffen var bara den senaste i raden av falskmejl till nyhetsredaktioner runt om i landet.

Västerbottensnytt har kommit i kontakt med den person som tagit på sig det fejkade mejlet från Lennart Holmlunds mejladress. Personen har valt att vara anonym men har gett en förklaring bakom sitt agerande.

– Först och främst vill jag bevisa att en e-mailadress inte behöver vara knuten till den riktiga personen.

– Sedan så gör jag det för att jag roas över att se er publicera falska nyheter. Journalister är ett lat släkte som större delen av befolkningen hyser ett förakt emot.

Inte första falskmejlet till media

Personen som säger sig ligga bakom mejlet verkar i ett forum på nätet där man diskuterar falskmejl till olika medier. Där berättar olika användare om sina lyckade aktioner. Där förekommer bland annat mejlet som fick flera medier att publicera nyheten om att Musikhjälpen skulle hålla till i Umeå 2014. Den senaste i raden av lyckade falskmejl, innan Holmlundmejlet, var det som mynnade ut i nyheten om att en livsmedelsbutik stoppade chili i en godispåse.

”Snopen”

Hur ser du på att Lennart Holmlund hamnade i den situation han hamnade i och med det här?

– Jag trodde aldrig att det skulle gå igenom och när han tog på sig påståendet så blev jag ju ganska snopen. 

Holmlund har sagt att han tänker polisanmäla det här, hur ser du på det?

– Jag tycker att det är onödigt att slösa på polisens resurser. Jag anmäler inte honom för att han lämnade ut privata uppgifter på sin blogg då det är straffbart.

Hur ser du på att han inte förnekade mejlet och kommenterade detaljer i det?

– Han måste vara väldigt förvirrad men jag tycker samtidigt att han är väldigt cool.

– Har jag orsakat någon skada så ber jag om ursäkt. Men jag ångrar ingenting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer