Foto: SVT/Privat

Bok om berömd uppfinnare

Publicerad

En av författarna på Littfest, Anna Sundström Lindmark, har skrivit en bok om sin farfar Alvar Lindmark, som uppfann kuggstångshissen och blev miljonär, men som sen förlorade hela företaget. En bok som också handlar om gränsen mellan galenskap och genialitet.

Han är bondsonen från Burträsk som grundade hissföretaget Alimak, men som på grund av en djup depression förlorade allt år 1965. Alvar Lindmark dog 1975, ett halvår innan barnbarnet Anna Sundström Lindmark föddes. Trots att hennes farfar var en framgångsrik uppfinnare märkte hon tidigt att man inte riktigt fick prata om honom inom familjen.

– Det var som att tassa på bräcklig is, säger Anna Sundström Lindmark.

Vill lyfta utanförskap

Nu har Anna Sundström Lindmark försökt reda ut alla frågetecken kring sin farfar genom att skriva boken ”I skuggan av ett geni”. Med den hoppas hon även lyfta diskussionen kring psykisk ohälsa och utanförskap.

– Var han ett geni eller var han galen? Han var väl både och. Det är inget motsatsförhållande att en människa har så många sidor. Jag hoppas att jag har skapat en komplex karaktär där alla sidor hos en människa får finnas och bli begripna.

Hoppades få svar

Alvar Lindmark var djupt religiös, och inspirationen till sin berömda kuggstångshiss fick han från Bibelns Jakobs stege som nådde ända upp till Gud.

Anna hoppades få svar på en del frågor om sin farfar genom en 2 000 sidor tjock bok skriven av honom, Från luffare till miljonär. Men när hon öppnade boken visade den sig vara helt tom.

– Det var så mycket som var svårt att begripa med honom.

Gjorde intryck

Under de sex och ett halvt åren hon arbetat med boken har Anna träffat mängder av människor och märkt att hennes farfar gjort ett stort intryck.

– Jag tror att folk har haft ett behov av de här berättelserna om människor som inte är som andra och gör helt vansinniga saker, och ibland också lyckas med helt fantastiska grejer, säger Anna Sundström Lindmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer