Bilder tagna från robotens kamera på väskan, innan och efter sprängning samt roboten och väskan framför entrén till Willys. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Bombhotsmannen i Umeå åtalas för grovt falsklarm

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 25-årsåldern som greps för att ha bombhotat flera adresser i Umeå den 16 oktober åtalas nu i Umeå tingsrätt för bland annat grovt falsklarm.

Enligt åtalet ska mannen vid fem tillfällen ha ringt till polisens larmcentral och vid ett tillfälle ha mottagit samtal från polisen och då ha lämnat oriktiga uppgifter om att ha placerat ut bomber på olika adresser i Umeå.

Han ska även ha placerat ut en väska vid Willys vilken han påstod innehöll en bomb. Polisen skickade då in bombgruppen som fick oskadliggöra väskan, vilken efteråt visade sig vara tom.

I stämningsansökan yrkar flera näringsidkare på skadestånd för bland annat utebliven försäljning, det totala anspråket uppgår till 483 273 kronor exklusive ränta.

Dömd för liknande brott tidigare

Åklagaren har sagt att händelsen är kopplad till dåligt psykiskt mående, mannen är känd av polisen sedan tidigare och har dömts för liknande brott.

Ur stämningsansökan:

”NN har genom sitt agerande lämnat oriktiga uppgifter om att det fanns fara för andra människors liv eller hälsa samt fara för omfattande förstörelse av egendom. Brottet bör bedömas som grovt med hänsyn till de omfattande skadeverkningarna. NN begick gärningen med uppsåt.”

Bild på resterna av den sprängda väskan som placerades utanför Willys i Umeå den 16 oktober. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
Bilder tagna från robotens kamera på väskan, innan och efter sprängning samt roboten och väskan framför entrén till Willys. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.