Bilder från polisens förundersökningsprotokoll. Foto: PolisenVisa alla (3)
Visa alla (3)

Bonde plågade 50 kor till döds

Uppdaterad
Publicerad

En mjölkbonde i södra Västerbotten döms för djurplågeri. När Länsstyrelsen besökte gården möttes de av ett 50-tal döda kor – vissa kraftigt förruttnade.
– Det är det värsta ärendet någonsin, säger veterinären Annelie Grip Hansson.

Mannen som totalt hade runt 250 nötkreatur på två olika gårdar i södra Västerbotten döms nu av tingsrätten i Umeå för djurplågeri. När inspektörer från Länsstyrelsen sökt mannen utan framgång gjordes en oanmäld inspektion.

SVT har pratat med den person på Länsstyrelsen som gjorde det makabra fyndet.

– Jag var egentligen där i ett annat ärende. Men när jag gick runt ladan upptäckte jag vad som fanns där, säger han till SVT.

Vad tänkte du då?

– Att det inte såg bra ut och att vi måste få ut folk dit så fort som möjligt.

Ruttna djurlik

De inspektörer som skickades dit möttes sedan av ett femtiotal kadaver i olika stadier av förruttnelse. Några av de döda djuren ska ha legat i månader – kvar fanns bara benrester av de djur som dött först.

Kadavren låg bland de övriga korna i ladugårdarna. Många av de mjölkkor som fortfarande var vid liv bedömdes vara kraftigt förorenade och avmagrade.

– Det här är det värsta ärendet vi haft i Västerbotten någonsin, säger länsveterinären Annelie Grip Hansson.

Hur var det att besöka gårdarna?

– Det är svårt att beskriva i ord. Det var eländigt, döda djur och djur i dåligt skick. Dåligt med mat och vatten, säger Anneli Grip Hansson.

Många djur var uttorkade eftersom djuren hade svårt att ta sig fram till vattnet. Svaga djur klarade inte av att ta sig fram genom det djupa gödslet.

Mjölkbonden har i ett försök att dölja vad som försegick ställt en mängd rundbalar för ingången på en utav ladugårdarna för att förhindra insyn. I förhör med polisen har han sagt att han själv mådde fruktansvärt dåligt av att se hur förhållandena var och ville inte att någon annan skulle se hur det såg ut i stallarna.

Djurförbud i framtiden

Mannen har erkänt djurplågeri, men menar att han inte haft uppsåt att döda djuren. Han döms nu till villkorlig dom med 240 timmars samhällstjänst. Om fängelse hade valt som påföljd skulle ett år ha dömts ut.

Mannen har även fått djurförbud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer