Banderoller har hängts upp på olika platser i Umeå med anledning av Bostadens avyttring, här på Mariehemsvägen. Foto: SVT

Bostadenaffären tas om – kan förlora 250 miljoner

Publicerad

Beslutet om Bostadens utförsäljning av 1600 kommunala bostäder ska tas om. Om affären inte genomförs innan årsskiftet kan Umeå kommun enligt kommunalrådet Hans Lindberg (S) förlora 250 miljoner kronor.

Några som varit mot försäljningen redan från start är Vänsterpartiet. Mattias Sehlstedt (V) menar att beslutet att utförsäljningen ska tas om tyder på att partiets kritik ger rätt nu.

– För det första har vi hela tiden sagt att det hastats fram och det har funnits demokratiska brister, det får vi rätt i nu. För några veckor sedan yttrade man sig till Förvaltningsrätten att det inte var några problem men nu tar man om det, säger Mattias Sehlstedt (V).

Kommunalrådet: ”Jag känner ingen oro”

Kommunalrådet Hans Linberg (S) menar att omtaget inte har med Umeå kommun är rädd för ett bakslag i rätten. Det handlar om att snabba på affären.

– Jag känner ingen oro inför det, vi vill snabba på affären. Vi har låtit jurister titta på det och de har gett oss råd att göra så här, säger Hans Lindberg (S).

Kan förlora 250 miljoner

Det finns en lagändring på gång som ska tas upp riksdagen. Om den går igenom så innebär det en förändring för reavinstbeskattning. Det skulle kunna göra att Umeå kommun förlorar 250 miljoner kronor på affären enligt kommunalrådet. I Bostadsaffären ingick det att Bostaden skulle bygga senior- och äldreboende för det kapital som friades.

– Vi vill genomföra den här affären så snabbt som möjligt. Om vi ”ger bort” 250 miljoner kronor så kan Bostaden inte bygga de senior- och förskolor åt kommunen som ingick i affären, säger Hans Lindberg (S).

Vänsterpartiet vill utreda alternativ

Även om beslutet nu ska tas om så tycker inte Mattias Sehlstedt (V) att det blir en ordentlig genomgång då alternativen till att sälja ut bostäderna ännu inte är utredda.

– De som vill sälja ut kör argumentet att det är enda vägen. Vi kan klara det i Umeå om den politiska viljan finns men den finns inte. Inför förra valet ville en majoritet inte sälja ut och folk har inte fått säga sitt. Om de hade gått till val på det hade det känns mer demokratisk även om jag är motståndare till det, säger Mattias Sehlstedt (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadens utförsäljning

Mer i ämnet