Arkiv. Foto: Tommy Forsgren, SVT

Bråk om arv tänkbart motiv bakom mordet i Agnäs

Uppdaterad
Publicerad

Det var bland annat oklarheter runt en arvstvist som låg bakom mordet i Agnäs den 18 augusti. Konflikten slutade med ett bråk där 15 knivhugg utdelades och en man i 50-årsåldern dog. Idag, fredag, åtalades en 44-årig man misstänkt för mord.

En 44-årig man har åtalats för mordet i Agnäs den 18 augusti. Den åtalade och offret kände varandra sedan skolåldern och har också knutits samman genom familjeband då den åtalade haft ett förhållande med offrets halvsyster. De båda männens relation försämrades dock kraftigt de senaste åren efter bråk om ett arv.

”Nödvärnssituation”

I förhör berättar den åtalade mannen att han på morddagen konfronterade den mördade mannen på övervåningen i ett hus i Bjurholm med anledning av konflikten. Han säger sig ha blivit slagen eller sparkad av offret och då agerat i nödvärn genom att hugga honom med en kniv. Offret flyr då nerför trappan och 44-åringen följer efter och utdelar ytterligare ett antal knivhugg. Kniven har inte hittats av polis.

– I första hand menar vi att han har befunnit sig i en nödvärnssituation och i andra hand att gärningen under alla omständigheter är att bedöma som ett dråp, inte som ett mord, säger hans advokat Robert Svedjetorp till TT.

Tittade på blåljusen

44-åringen lämnar sedan platsen i en bil och beskriver i förhör hur han sitter på avstånd och ser hur polis och ambulanspersonal strömmar till platsen. Han berättar, i polisförhör, att han funderar på att ta sitt liv efter händelsen och när han ser ambulanshelikoptern lämna fastigheten beslutar han sig för att försöka bli skjuten av poliserna och åker tillbaka till fastigheten som är avspärrad.

Han möts av polis med dragna vapen som beordrar honom att visa händerna, han lyder först inte men ångrar sig och låter sig gripas. Under fredagen åtalades mannen misstänkt för mord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord i Agnäs

Mer i ämnet