Foto: SVT.

Bråket om ”Pizzakartongen” fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Striderna om byggnaden som planeras nedanför länsresidenset i Umeå fortsätter. Statens fastighetsverk är fortfarande kritiska och om bygglovet godkänns på onsdagens byggnadsnämnd så överväger de att överklaga.

Det grävs redan på platsen där kontorshuset som i folkmun börjat kallats en pizzakartong, ska byggas. Orsaken är att marken måste saneras innan bygglov får beviljas. Vilket tjänstemännen i kommunen förslår i sitt yttrande inför nämndens beslut.

– Det är ett komplicerat ärende. Men vi menar att det finns utrymme inom detaljplanen att godkänna bygglovet, säger stadsarkitekt Tomas Strömberg, som varit med under diskussionerna inför tjänstemännens förslag till beslut.

Bygget av ”Pizzakartongen”

”Svår avvägning”

Bygget har kritiserats och ordföranden i byggnadsnämnden i Umeå, Mikael Berglund (S) medger att det är ett komplicerat ärende. På tisdagen kväll ska Socialdemokraterna mötas för att fatta hur de ska ställa sig till bygglovsansökan.

– Det är klart att det här är en svår avvägnings som vi har att göra i nämnden, säger han.

Överväger att överklaga

Om bygglovet godkänns som det ser ut nu så överväger Statens fastighetsverk, SFV, att överklaga.

– Det har vi skrivit i vårt tilläggsyttrande, säger Mathias von Schlieben, fastighetschef på SFV

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av ”Pizzakartongen”

Mer i ämnet