Foto: TT

Brakförlust för Skellefteå AIK – går 17 miljoner back

Uppdaterad
Publicerad

De senaste sju säsongerna har Skellefteå AIK visat upp fina reslutat, både på isen och i bokslutet. Men under verksamhetsåret 2016/2017 blev det ett rejält minusresultat – på inte mindre än 17 miljoner. Det här gör att det kommer att bli besparingar i lagets spelarbudget.

Huvudanledningarna uppges vara att föreningen inte nått samma sportsliga framgångar som tidigare säsonger och i samband med det har även publiksiffror och intäkter minskat.

– En stor och engagerad publik på plats är inte bara en fråga om ekonomi utan också om hur det är att komma till Skellefteå, hur det är att spela med oss och för den delen mot oss, säger Pär Nordlund, ordförande i Skellefteå AIK Hockey, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Skellefteå långt ner i publikligan

Många orsaker till minusresultat

Men det uppges även vara långsiktiga investeringar i arenan och restaurangverksamheten som bidragit till det negativa resultatet för ekonomin. Efter bokslutet kan man dock se att föreningens egna kapital uppgår till 56 miljoner kronor, vilket i grunden innebär en stabil ekonomi.

– Det gör att vi kan hantera år som detta med ett dåligt resultat. Nu jobbar vi stenhårt för att vända utvecklingen, säger Pär Nordlund, i pressmeddelandet.

Besparingar i laget

Föreningens kostnadsmassa kommer att minskas med tio miljoner kronor och besparingar kommer att ske i spelarbudgeten för representationslaget. Investeringarna i ungdoms- och juniorverksamheten fortsätter i samma omfattning som tidigare uppger klubben.

– Vi är mycket nöjda med spelartruppen och vår sportsliga ledning och inleder även en satsning på en damverksamhet. Vi stannar inte av i vår ambition att utveckla ishockeyn, säger Pea Israelsson, klubbdirektör i Skellefteå AIK Hockey, i pressmeddelandet och han mer att de tar ansvar för klubben över lång tid.

Men samtidigt säger klubbens ekonomichef Hans Nordlöf att även nästa år kan bli tufft

– Vi budgeterar för ett underskott även kommande säsong i grundserie och kvartsfinal, men med en lägre kostnadsmassa, konstaterar han i Skellefteå AIK:s årsredovisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.