Foto: Alf Axelsson

Flera barn lindrigt skadade efter balkongbranden i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 03.16 under natten mot fredagen larmades räddningstjänsten om en brand i ett flerfamiljshus på Knaftvägen i Lycksele. Lågorna brann ända upp till balkongen ovanför och alla boende i huset tvingades evakuera byggnaden.

Alf Axelsson på räddningstjänsten i Lycksele ledde nattens insats.

– Det brann ordentligt då jag kom, det var så höga lågor att det nådde upp till balkongen ovanför.

Det visade sig att en balkong på den lägsta bostadsvåningen hade fattat eld. Rökdykare kunde gå in i fastigheten och släcka branden relativt snabbt, berättar Axelsson. I byggnaden finns ett 20-tal lägenheter och alla personer i huset tvingades evakuera ut på gårdsplanen utanför.

– Det gick väldigt snabbt att släcka ner det. Vi fick lite rökspridning i trapphuset. Så vi evakuerade ut lägenhetsinnehacvarna ut på gården för att vara proaktiva.

Rökskador

Branden orsakade ganska små skador i resten av huset. Däremot blev fasaden på utsidan väldigt sotig, och lägenheten där branden startade har stora skador.

– Den drabbade lägenheten är ordentligt rökskadad eftersom det brann lite inne i lägenheten också. Det blev väldigt sotigt och mycket röklukt så den lägenheten är obeboelig, säger Axelsson.

Han berättar att även lägenheten ovanför rökskadades så pass att den ska vara utrymd i alla fall under något dygn innan boende kan flytta in igen.

Flera Lindrigt skadade

Enligt patienskaderapporten från Lycksele lasarett skadades sex personer lindrigt i samband med branden.

Det är än så länge oklart hur branden uppkommit. Fyra av de skadade var barn under 15 år. Ingen av de skadade behövde läggas in för vård.

Det är ännu oklart hur branden uppkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.