Enligt uppgifter till SOS alarm ska det brinna längs järnsvägsspåret vid Norrfors utanför Nordmaling. Foto: SVT

Skog brann utanför Nordmaling

Uppdaterad
Publicerad

Ett par hektar skog brann runt järnvägsspåret vid Norrfors utanför Nordmaling under lördagen. Det var först under natten mot söndag som räddningstjänsten fick bukt med elden efter att en helikopter kallats in och vattenbombat området.

Vid 15:20-tiden larmades räddningstjänst från Nordmaling, Trehörningsjö, Bjurholm och Vännäs till platsen. Enligt inringaren brann det på båda sidor av tågspåret. Enligt uppgift ska branden varit ungefär 50x5 meter stor. Räddningsarbetet var problematiskt inledningsvis på grund av vädret.

– De som inne i skogen och släcker är lite förtvivlade för blåser kraftigt och elden sprider sig, sade Ola Lindberg, insatsledare, vid 18-tiden.

Vattenbombade branden i tre timmar

Vid 20:30-tiden fick räddningstjänsten till sist dit en tankvagn och snart därpå en helikopter som underlättade räddningsarbetet. Vid den tiden hade elden spridit sig och Lindberg uppskattade att den då var ett par hektar stor. Men till slut fick räddningstjänsten kontroll på branden.

– Helikoptern fick vattenbomba området i tre timmar. Vi blev där halva natten och kunde runda av först vid 03:30-tiden någon gång, säger Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.