Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett av räddningstjänstens fordon går igenom kontrollbesiktning. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Blåljusfordon i Arjeplog fick ställas i veckor – inga tider för kontrollbesiktning: ”Ohållbart”

Uppdaterad
Publicerad

Att köerna till Bilprovningen i inlandet i Västerbotten är rekordlånga kan få allvarliga konsekvenser, inte bara i länet. Räddningstjänsten i Arjeplog tvingades ställa ett av sina fordon i två veckor då man inte fick någon tid för besiktning.

– Det är inte hållbart att en blåljusverksamhet ska riskera att få körförbud, säger Leif Johansson på räddningstjänsten i Arjeplog.

I maj i år blev ett av fordonen belagt med körförbud på grund av utebliven kontrollbesiktning. 

– Vi blev tvungna att ställa ledningsbilen i två veckor, och det är riktigt illa när ett utryckningsfordon får körförbud, säger Johansson.

De långa köerna just nu oroar honom. Nu är Leif Johansson ute i god tid när han ska boka tid för besiktning av räddningstjänstens fordon.

– Det är inte rimligt att det ska vara så svårt att få en besiktningstid, säger Johansson.

I videon berättar inlandsborna Leif Johansson, Marko Siegle och Esbjörn Edvardsson om hur de ser på de långa köerna till Bilprovningen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.