Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Storbranden under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänst från fem olika stationer har under natten kämpat för att försöka bekämpa storbranden i centrala Umeå.
Flera gator i området spärrades av för trafik och man beräknar att ett halvt kvarter i de centrala delarna av staden är mer eller mindre förstörda.

Det var vid halv åtta-tiden i går kväll som branden startade. Fastigheten blev övertänd efter bara ett par timmar. På tisdagsförmiddagen bedömde Christer Björkman vid räddningstjänsten att branden var under kontroll.

– Vi har förstås beredskap för att branden kan blossa upp igen, men nu känns läget under kontroll säger han till SVT Nyheter Västerbotten.

Inga personer kom till skada

Anders Jonsson, som var räddningsledare under natten, berättade tidigare för SVT att det under natten fanns en stor risk att hela kvarteret vid Storgatan skulle drabbas av branden.

– Det är inga människor som kommit till skada och vi behövde inte evakuera några personer runt omkring utan endast de personer som jobbar i företagen som håller till i de här lokalerna.

Karta över Ringstrandska villan, gårdshusen och huset dit branden spred sig. Foto: Skärmdump Google maps/SVT Design

Fastigheten är totalt förstörd

Branden började i en lägenhet i gårdshuset vid Druidgården på Storgatan. Branden spred sig till våning två, därefter till våning tre och sedan via ventilationen över till Vattenfalls kontorslokaler i fastigheten bredvid, där vinden blev helt övertänd. Hur branden startade är fortfarande okänd.

Det är mycket vattenskador på fastigheten och husen är i princip totalt förstörda. Vid midnatt var bland annat Skolgatan, Storgatan, Kungsgatan och Östra kyrkogatan avspärrade. Tidigt på morgonen har avspärrningarna minskat i omfång.

Enligt SVT:s utsände är det enbart Kungsgatan som nu är avspärrad.

– Det är fortsatt avspärrat i anslutning till kvarteret. Det är en väldigt besvärlig konstruktion och det är svårt att komma åt branden, säger Anders Jonsson.

– Det är fortfarande en brand som pågår så den risken finns fortfarande då vi inte fått kontroll än.

Foto: SVT

Enligt räddningschefen är Gårdshuset där branden startade enbart en lokal för företag och inte lägenheter där människor bor.

Kunde ni ha täppt till på något sätt och hindrat spridning?

– Nej, det hade redan spridit sig när vi kom fram till platsen. Vi hade personer på olika håll av byggnaden för att hindra branden från att fortsätta sprida sig vidare, säger Anders Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden i Umeå

Mer i ämnet