Foto: SVT.

Brandingenjören: ”Vår beredskap är bättre än tidigare”

Publicerad

Beredskapen för att släcka skogsbränder har aldrig varit bättre. En rad åtgärder har vidtagits både nationellt och lokalt, det menar Christer Björkman som är brandingenjör vid Umeå kommun.

Efter flera stora skogsbränder sommaren 2018 så har flera insatser gjorts för att förbättra beredskapen runt om i landet. En sak är att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, upphandlat flera helikoptrar som kan rycka in vid bränder eller som kan vara beredda i ett område om brandrisken är stor. Just nu är en av de gemensamma helikoptrarna stationerad i Umeå.

Dessutom har det satts upp fler skogsbranddepåer med extra utrustning, just nu finns det sådana i Skellefteå och Dorotea.

Utbildning och ny utrustning

Enligt brandingenjör Christer Björkman har det också gjorts en hel del lokalt i Umeåregionen, även om man inte dragit igång något skogsbrandvärn som i Skellefteå eller Storuman.

– Vi har utbildat både befäl och annan personal och köpt in mer anpassad utrustning – som skogsbrandslangar som är lättare att manövrera. Dessutom har skogsägare utbildats, vilket är viktigt eftersom det är dem vi lämnar över bevakningen till när vi släckt en brand. Ofta kan bränder blossa upp igen, säger Christer Björkman.

Men trots ökad beredskap så är brandrisken stor just nu och han uppmanar allmänheten att följa de allmänna råden som gäller.

– Vår beredskap är bättre än tidigare. Men nu är det hög risk att en skogsbrand blir intensiv, säger Christer Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.