Brandstationen i Storuman Foto: SVT

Brandstationen såldes av misstag – kommunen vinner i rätten 

Uppdaterad
Publicerad
För fem år sedan råkade Storumans kommun av misstag sälja sin brandstation. Nu slår tingsrätten fast att kommunen har större rätt till byggnaden än fastighetsägaren som köpte den.
– Det känns naturligtvis fantastiskt bra, säger kommunalrådet Tomas Mörtsell (C).

Det var 2014 som kommunen, i samband med att man sålde ett industrihus till en privat aktör också råkade sälja byggnaden som brandstationen ligger i. Priset för hela fastigheten var då 4,2 miljoner kronor. 

Fastighetsägaren har sedan velat ha tio miljoner kronor för att sälja tillbaka brandstationen till kommunen – en för dyr prislapp tyckte kommunen som istället stämde fastighetsägaren. 

”Känns skönt”

Lycksele tingsrätt har nu avgjort att kommunen har störst rätt till byggnaden och menar att varken kommunen eller köparen haft för avsikt att brandstationen skulle ingå i köpet.

Tomas Mörtsell, kommunalråd i Storuman, är nöjd med domen.

– Vi kan konstatera att vi har vunnit och det känns skönt. Det här innebär att vi vet vad som gäller och kan gå vidare.

Kommunen ska också får ersättning för sina rättegångskostnader på drygt en miljon kronor.

”Allt var i sin ordning”

Fastighetsköparen kallar beslutet knepigt.

– Vi köpte en fastighet och allt var i sin ordning ända tills dess att Storumans kommun började bråka med oss, säger Lennart Olofsson, ägare av fastighetsbolaget Cloudberry Estates.

Hör en intervju med köparen här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer