Hör SVTs reporter Patrik Samuelsson berätta om läget på brandplatsen. Foto: SVT / Räddningstjänst

Explosionsrisk när sopbil började brinna i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

En sopbil började brinna på Sörböle i Skellefteå vid halv tio på måndagsmorgonen. Ett stort område spärrades av och boende i området uppmanades att hålla sig inomhus. Först vid 19-tiden meddelade räddningstjänsten att avspärrningarna hade hävts då fordonet hade flyttats.

Enligt SVTs reporter på plats, Patrik Samuelsson, var det ett område på runt 300 meter som spärrades av vid Liljevägen på Sörböle.

– Det är ett stort område som är avspärrat och det luktar brandrök, man ser ett stort moln över Sörböle, säger Patrik Samuelsson.

De berörda gatorna var Liljevägen, Ekgatan, Bölevägen och Bågvägen.

– Just nu är det fryst läge, de har inte kommit åt att släcka eftersom det är en biogasbil. Det finns en explosionsrisk men om det får brinna så borde gaserna inte explodera, säger Pär Mikaelsson vid Räddningstjänsten i Skellefteå.

Räddningstjänsten har spärrat av ett bostadsområde på Sörböle efter att en biogas-sopbil började brinna under måndagsmorgonen. De uppmanar boende i området att hålla sig inomhus och kommer inte att släppa in personer förbi avspärrningarna, kryssen på kartan, tills faran är över. Foto: Google earth / SVT

Skrotade plan att skjuta sönder gasbehållare

Tidigare hade räddningstjänsten diskuterat en möjlig plan med MSB om att skjuta sönder gastankarna på sopbilen men meddelade senare att man skrotade den planen på grund av den skymda sikten och osäkerhetsfaktorer.

Den brinnande biogas-sopbilen står på Liljevägen på Sörböle i Skellefteå. Foto: Räddningstjänsten

Strax innan klockan fyra var räddningstjänsten framme och kontrollerade temperaturen på sopbilen och vid 18-tiden hade räddningstjänsten påbörjat arbetet med att forsla bort sopbilen från brandplatsen, enligt Norran.

Under bortforslandet spärrades vägarna av för att bärgaren inte skulle behöva möta trafik.

Räddningstjänsten ville däremot inte berätta var sopbilen skulle transporteras.

– Den flyttas till en hemlig ort. Där får den stå och svalna ytterligare. Sedan ska tekniker titta på om det är tryck kvar i biogasflaskorna, säger Henrik Lindgren vid räddningstjänsten till Norran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.