Foto: SVT

Brist på boende oroar kyrkan

Publicerad

Det är extra tufft för EU-migranterna under vintern och värst drabbas barnfamiljerna. Under torsdagen träffas flera parter från Umeå kommun och kyrkan för att diskutera situationen.

EU-migranterna som bor i husvagnar på Backen i Umeå har varken el eller vatten. Och nu när kylan kommit är det extra tufft för barnfamiljerna.

– Att bo ute i denna kyla mitt i vintern är inte humant. Vi vill hitta andra boenden för barnfamiljerna, men som situationen ser ut just nu i Umeå med alla andra asylsökande flyktingar och studenter så är det nästan hopplöst, säger Bengt Bergius från Svenska kyrkan.

Under kvällen bjuder Öppen Gemenskap och Sensus in till dialog om den rådande situationen och hur den ska lösas. Bland annat kommer kommunalrådet Margareta Rönngren, Rädda barnen och Umeås stadsförsamling att finnas på plats i Frälsningsarméns lokaler.

– Jag kommer att framföra de synpunkter vi har och berätta hur vi tänker från kommunenes håll. Det kan bli en tuff diskussion med många olika synpunkter, säger Margareta Rönngren.

Kommunen jobbar i nuläget tillsammans med flera frivilligorganisationer för att finna lösningar på boendefrågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer