Kent Holmkvist är en av de 14 som kan tvingas flytta från Bureå. Foto: Patrik Samuelsson, SVT

Brist på boenden i Bureå – över 4000 köar

Uppdaterad
Publicerad

14 villor i Bureå ska lösas in av Trafikverket när Norrbotniabanan byggs. Men vart de boende ska flytta är osäkert. Att få stanna i Bureå kan bli svårt. Där finns nämligen ingenstans att bo.

Villor i Bureå rivs på grund av Norrbotniabanan och bostadsbristen gör att villaägarna är oroliga över att de kommer att tvingas lämna kustsamhället. 

Det finns ingenting ledigt överhuvudtaget i Bureå just nu konstaterar villaägaren Kent Holmkvist. 

–  Så det trista är att vi måste förmodligen flytta från Bureå. Vilket är tråkigt för barnen som får byta skola, säger Kent Holmkvist.

Över 4000 i kö och bara en ledig lägenhet

En slagning på bostadsajten Hemnet visar att just nu finns det en villa till salu i Bureå. Allmännyttiga Skebo har en tvåa ledig.  4 312 personer har kryssat i Skebos bostadskö att de är intresserade av en lägenhet där. Det är fjorton villor som ska lösas in.  

Hans Stöckel på Trafikverket som har hand om mark- och fastighetsfrågor efter sträckan säger att villorna står i ett unikt område av Norrbotniabanan. 

– Det är en mix av åldrar på husen, och finns till exempel en möjlighet att ha hästar. Sådant har vi tagit upp med kommunen för det är inte lätt att hitta något liknande. 

Skissar på ersättningstomter

Kommunens planeringschef har börjat skissa på ett förslag med två områden av ersättningstomter. Han har skrivit ett planuppdrag för att det ska skapas tillräckligt för att ersätta de villor som försvinner. 

– Men det har inte varit uppe politiskt än. Och det är trots allt de som bestämmer hur de blir, säger planeringschef Lars Hedqvist. 

Kent tror inte att hans familj kommer att flytta till en nyproducerad villa. Det blir helt enkelt för dyrt. 

– Jag tror inte någon här vill flytta till ett villakvarter. Och även om det är så kommer den att kosta kanske 3,5 miljoner kronor. Det räcker aldrig inlösen till, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.