Västerbottens fotbollsklubbar har det tufft ekonomiskt Foto: SVT

Brist på fotbollsdomare i Västerbottens inland: ”Det är superkris”

Uppdaterad
Publicerad

Både i Umeå och i Västerbottens inland är det brist på fobollsdomare.
– I inlandet är det superkris och i Umeå är det också gränsfall, säger Magnus Furberg, ansvarig för domartillsättning på Västerbottens Fotbollsförbund.

Totalt spelas det i år 6 000 fotbollsmatcher i Västerbotten och därför behövs det en hel del fotbollsdomare. I Skellefteå ser det positivt ut, där har man lyckats rekrytera 64 domare, det är 15 fler jämfört med året innan. En orsak till det ökade antalet kan vara fadderprojektet som nu pågått i tre år. 

– Vi har här i Skellefteå jobbat mycket med ett fadderprojekt för att stötta domare som är en väldigt utsatt grupp och ofta får skäll av publik och ledare, säger Furberg.

Föreningarna behövs

I inlandet är det stort brist på domare och Umeå ligger på gränsen för att klara säsongen. För att lösa domarbristen behövs det, enligt Magnus Furberg, ett aktivt arbete från föreningarna.

– Vi kan ju inte rekrytera utan föreningarna, de måste skicka sina duktiga spelare som slutar. Det har varit ganska stora nybörjarkurser. Skillnaden är att vi i Skellefteå lyckats behålla domarna, säger Magnus Furberg.

Västerbotten i topp kring kvinnliga domare

Enligt Magnus Furberg ligger Västerbotten i topp både i Norrland och nationellt sett när det gäller kvinnliga domare.

– När det kommer till antalet damer i Västerbotten är länet unikt på så sätt att vi är duktiga på att få in damer till att döma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer