Foto: SVT

Brister på ishallar i Västerbotten – kan inte tillverka is

Publicerad

Nu drar hockeysäsongen igång i Västerbottens län. Men i Vindeln och Malå har det varit problem att få is i hallen och i Vilhelmina och Åsele måste taken bytas på ishallarna.

På det stora hela mår ishallarna i länet relativt bra. Men i både Vindeln och Malå har man haft problem att tillverka is i hallen. Frysanläggningar för hockeyrinkar är inget de flesta handlar särskilt ofta. Så när en anläggning strular kan det vara knivigt att snabbt få tag i reservdelar.

– Vi har en ålderstigen kylanläggning från en japansk tillverkare, så just nu väntar vi på några packningar som vi måste byta, säger Ebbe Ström Bergstedt, Malå kommun.

Bygget blir dyrare än tänkt i Åsele

I Vilhelmina och Åsele fryser isen som den ska, men de bägge hallarna har svårt att hålla tätt från taket. Båda hallarna är i behov att fixa taket. I Vilhelmina berättar anläggningsansvarige Ulf Nenzén att en stor del av finansieringen av takrenoveringen är i hamn. I Åsele har man däremot stött på patrull i form av byggregler som fördyrar och försenar ett takbyte.

När kommunen började undersöka möjligheten att renovera alternativt lägga nytt tak visar det sig att konstruktionen inte följer dagens regelverk. Att lägga nytt ytskikt på det befintliga plåttaket skulle bli för tungt.

”Pengarna räcker inte”

Sylvia Van Den Eijnde är teknisk ingenjör som bland annat nu tittar på hur de kan stärka konstruktionen och hon bekräftar fördyringen.

– Några exakta siffror har jag inte än, men bara materialet landar på minst 500 000 kronor. Pengarna som finns avsatta i budgeten kommer inte att räcka, säger hon.

I Vännäs har man tidigare haft problem med omklädningsrummen, ungdomar blev sjuka av vad som misstänktes vara mögel. Nu har kommunen rivit de gamla omklädningsrummen och är i färd med att bygga nytt.

– Vi går ut med anbud i nästa vecka, så snart har vi nog nya omklädningsrum på plats. I övrigt mår hallen bra, säger Christer Nygren, Gatu- och VA-chef Vännäs kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer