Smittskyddsläkare Stephan Stenmark (t.h) säger att den brittiska mutationen bidrar påtagligt till smittspridningen i Västerbotten. Till vänster, prover förbereds för att söka efter mutationer av SARS-Cov-2 på Centrum för molekylär diagnostik i Lund. Foto: SVT, TT / Johan Nilsson

Brittiska mutationen driver smittspridningen i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt hög smittspridning i länet och den brittiska mutationen ser ut att bidra påtagligt till den pågående spridningen. Men smittskyddet är fortfarande beroende av det fåtal analyserade tester man fått från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, för att få en bild av läget.

– Vi har inga andra mutationer än den brittiska och där ligger vi någonstans mellan 70-80 procent, det är lite lägre i Umeåområdet men det drar upp i både Lycksele och Skellefteå där den dominerar helt, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

Men det är bara ett litet urval av positiva covid-19-prov som testats hittills, de prover som FOI i Umeå sekvenserar, och smittskyddet i Västerbotten väntar fortfarande på att stockholmslaboratoriet ska komma med sina resultat.

Coronaviruset i Västerbotten

– Det är fortfarande ett ganska litet urval, vi närmar oss snart 400 sekvenserade prov, men det kan jämföras med förra veckan då vi tog 14 000 prov i länet, säger Stephan Stenmark.

”Haft god nytta av FOI”

Han säger att det är svårt att säga en exakt siffra på förekomsten av den brittiska mutationen men att man gör ett antagande om att det är en hög förekomst.

– Vi har inte kunnat ta del av data från stockholmslabbet än men vi har haft god nytta av FOI-samarbetet.

Han menar att de prover FOI analyserat har möjliggjort för smittskyddet att se att det är en mycket hög andel av smittade i länet som haft den brittiska mutationen och att man kunnat se att den varit drivande i både Lycksele, Skellefteå och på bygget av batterifabriken.

– All den kunskapen har vi genom FOI, men det är jättesvårt att säga en totalsiffra så nära sanningen som vi vill komma, därför säger vi att spridningen är mycket hög, avslutar Stephan Stenmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet