Detaljplanerna på batterifabriksområdet i Vasa – Giga Vaasa. Foto: Vaasa Parks

Brittiskt bolag bygger batterifabrik i Österbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska börsbolaget Johnson Matthey ska bygga en batterifabrik utanför Vasa, i Finland, på det så kallade ”Giga Vaasa”-området. Detta rapporterar Svenska Yle. Planen är att fabriken ska stå klar 2024.

Detaljplanerna för ett batterifabriksområde på gränsen mellan Korsholm och Vasa har funnits sedan 2018.

Vasa har förhandlat med flera möjliga aktörer men nu har ett intentionsavtal slutits med brittiska Johnson Matthey.

– Vi är glada över att kunna meddela att fabriken placeras just i Vasa – en trakt där målet är att skapa ett ekosystem för hållbara teknologier, säger Robert MacLeod, vd för Johnson Matthey i ett pressmeddelande.

Bolaget uppger att siktet är inställt på att en batterimaterialfabrik som ska vara klar att tas i bruk år 2024. Tomten som bolaget ska bygga på är omkring 50 hektar stor, och arbetet där ska inledas redan i höst.

Förhoppningen: Många nya arbetstillfällen

Vasa stad höll under måndagsmorgonen en presskonferens med anledning av nyheten.

– Det här är en fantastisk nyheter för vårt energikluster och för hela vår region, säger Tomas Häyry, stadsdirektör, enligt Yle.

Planen är att denna första etablering på Giga Vaasa-området ska följas av andra och Tomas Häyry sade under presskonferensen att Vasa stad kommer jobba ännu mer för att fler aktörer ska kunna etablera sig på området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.