År 2014 vann alternativet nej till centrumbron folkomröstningen i Skellefteå. År 2021 pågår bygget av bron för fullt. Foto: Arkivbild SVT

Bromotståndet i Skellefteå upplöstes: ”Jag tror vår tro på demokratin dog”

Publicerad

För tio år sedan blev det enklare för kommunmedborgare att driva igenom en lokal folkomröstning.

Sedan dess har tre folkomröstningar hållits i Västerbottens län – men varje gång har politikerna valt att inte följa valresultatet.

Lusten bland medborgarna har minskat att driva igenom en folkomröstning tror Jörgen Eriksson, en av de drivande bakom folkomröstningen om Centrumbron i Skellefteå. Det är fem år sedan det senast hölls en folkomröstning i länet och inför valåret 2022 tycks ingen ny vara på gång.

– Det blir ju så när man struntar i folkets vilja och man får ju känslan att det är så politikerna vill ha det också, antar det är roligast få bestämma själv, säger Jörgen Eriksson.

Smala utan sammanhang

Skellefteås kommunalråd tycker att tanken på att förenkla för folkomröstningar var god, men han ser svårigheter med att följa valresultaten.

– Jag ser ett stort problem med folkomröstningar, att det ofta blir en enstaka fråga som lyfts, men det finns nästan alltid ett sammanhang som knyter ihop kommunens verksamet. Folkomröstningar blir för smala, säger kommunalrådet Lorents Burman (S).

Luften gick ur

Folkinitiativet som drev igenom en folkomröstning kring Centrumbron i Skellefteå upplöstes när valet var över 2014.

När Socialdemokraterna ett par år senare gick emot omröstningens nej till bron gick luften ur bromotståndet.

– Besvikelsen var så klart stor, men det var inte oväntat. Jag tror vår tro på demokratin dog när politikerna svek, säger, Jörgen Eriksson.

Folkomröstningar i Västerbotten

1981 Norsjö  Utbrytning av Malå

1987 Norsjö Systembutik

1995 Storuman Deponering av kärnkraftsavfall

1997 Malå Deponering av kärnkraftsavfall

2008 Vilhelmina Överledning Vojmsjöns vatten

2013 Västerbottens landsting Sjukvården i länet

2014 Skellefteå Centrumbron

2016 Sorsele Vindkraft

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.