Foto: SVT

Lövenspelaren inte längre misstänkt

Uppdaterad
Publicerad

Björklövenspelaren drack sig full på en lagfest och misstänktes för flera brott. Men nu läggs utredningen ner.

– Vi anser inte att något brott har begåtts. Det saknas uppsåt, säger Mikael Lundberg, jourhavande förundersökningsledare, till SVT Nyheter Västerbotten.

Det var i helgen som spelaren omhändertogs efter en lagfest. Han fick sova ruset av sig på polisstationen. Han misstänktes för misshandel och sexuellt ofredande. Inledningsvis kom uppgifter om att spelaren misstänktes för våld mot tjänsteman, men det stämmer inte enligt Mikael Lundberg.

– Spelaren var väldigt ångerfull. Han grät hela vägen ut ur arresten, säger Lundberg.

Uppsåt saknas

En kvinna uppgav i anmälan att hon blivit knuffad till golvet och slagen flera gånger, bland annat i magen. En annan kvinna uppgav att spelaren tagit på hennes bröst och rumpa vid två tillfällen, något hon upplevde som väldigt obehagligt.

– Han var väldigt full och raglade över tjejen. Han snuddade vid hennes bröst, men det fanns inget uppsåt, säger Mikael Lundberg.

Misshandeln?

– För att det ska räknas som misshandel måste man få ont och det är ingen som fått ont någonstans. Han har inte haft något uppsåt som vi kan se det. Tjejen vet inte var slagen har tagit eller om det gjorde ont, säger Lundberg.

Vad säger kvinnorna om att utredningen läggs ner?

– Ingen aning.

LÄS OCKSÅ: Björklöven kan införa alkoholförbud

Har ni inte pratat med dem?

– Jo, när anmälan gjordes. Sedan förhörde vi en av tjejerna dagen efter.

Får dom ingen information om att detta läggs ner?

– Jo, dom får ett brev hemskickat.

Varför läggs utredningen ner så snabbt?

– Vi har flera tusen ärenden att jobba med, vi måste jobba med det som det finns substans i, säger Mikael Lundberg.

Tjejen står fast vid sin version

I förhör dagen efter händelsen vidhöll tjejen som anmälde spelaren för sexuellt ofredande att hockeyspelaren tagit på hennes bröst.

I anmälan låter händelsen allvarlig, med flera knytnävslag. Men det hände aldrig?

– Inte vad vi har kunnat få fram.

Spelaren omhändertogs för fylleri och fick sova ruset av sig i sex timmar på stationen. Polisen har förhört honom angående händelsen.

Björklöven har beslutat att spelarens avstängning ska fortsätta, dels för att ge honom tid till reflektion och möjligheten till samtalsstöd, dels för att prata vidare om det som hände i lördags.

– Han har agerat omdömeslöst. Att vara så berusad att man inte vet vad man gör är att gå långt över gränsen för vad som är okej. Det är definitivt inte så man agerar som representant för Björklöven, säger Joakim Gustafson till klubbens hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fylleskandalen

Mer i ämnet