Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Svårt att värdera det ett brottsoffer utsätts för i pengar” – hör Anders Alenskär, brottsoffermyndighetens generaldirektör, om varför det är svårt att fastslå ersättningens belopp. Foto: SVT, Lukas Deininger

Brottsoffermyndigheten om privata insamlingar till brottsoffer: ”Solidarisk handling”

Publicerad

Vid uppmärksammade brott förekommer ibland privata insamlingar till offer – som kan drar in stora summor. Något som Brottsoffermyndigheten inte ser som något problem.

– Man ska främst se det som ett uttryck för solidarisk handling mot medmänniskor, säger Anders Alenskär som är Brottsoffermyndighetens generaldirektör.

Den 15-åriga pojken som utsatte 9-åriga Luna för ett brutalt våldsdåd på Morö Backe i Skellefteå dömdes till att betala 730 000 kronor i skadestånd till flickan och 111 000 kronor till flickans föräldrar.

Efter dådet startade familjen också en privat insamling. Den har dragit in över 2,6 miljoner kronor.

Våldsdådet på Morö Backe

För ungefär två år sedan startade också den tidigare riksdagsledamoten Hanif Bali en insamling till två pojkar som utsatts för en tortyrliknande misshandel. Den drog in två miljoner kronor.

”Staten tar ansvar”

Brottsoffermyndigheten har inga synpunkter på privata insamlingar men generaldirektören poängterar att alla fall inte uppmärksammas i medier – och myndigheten är en garant till att alla brottsoffer kan få stöd.

– Vi har ambitionen att ge stödet som behövs. Vi garanterar att staten tar ansvar, säger Anders Alenskär, Brottsoffermyndighetens generaldirektör.

Ersättningar har höjts

Brottsskadeersättningar har enligt generaldirektören fördubblats både från myndighetens sida och från domstolarnas sida den senaste tiden.

– Det är relativt höga belopp som betalas ut, säger han.

Men för att Brottsoffermyndigheten ska betala ut brottsskadeersättning måste de berörda personer ansöka om det vilket Alenskär anser kan upplevas krångligt. Därför ska dessa processer förenklas framöver.

– Det här är någonting som vi ser nu att Regeringen fokuserar mycket på, säger Alenskär.

I klippet berättar generaldirektören Anders Alenskär varför det är svårt att fastslå ersättningens belopp.

Brottsskadeersättning:

Brottsskadeersättning betalas ut av Brottsoffermyndigheten som är en statlig myndighet under Justitiedepartementet. Myndigheten finns i Umeå och har cirka 60 anställda.

Brottsskadeenheten ansvarar för att handlägga och besluta om brottsskadeersättning som är en ersättning från staten om en dömd gärningsperson inte kan betala skadeståndet och brottsoffret inte har någon försäkring som ger full ersättning. I vissa fall kan Brottsoffermyndigheten betala ut ett högre belopp än vad som har dömts ut i domstolen om myndigheten anser att rättens bedömning inte stämmer överens med praxis.

Brottsoffer kan också ha rätt till brottsskadeersättning om gärningspersonen är okänd. Varje år handläggs cirka 10 000 ansökningar om brottsskadeersättning och kring 100 miljoner kronor betalas ut till brottsoffer.

Om varken en försäkring eller gärningspersonen kan betala skadeståndet kan Brottsoffermyndigheten betala beloppet. Senare kräver de tillbaka pengarna från gärningspersonen.

Utgångspunkten när det gäller ersättning vid brott är att den som orsakat skadan ska betala för den. Brottsoffermyndigheten kräver därför tillbaka utbetald brottsskadeersättning från gärningspersoner. På detta sätt får staten varje år in mer än en tredjedel av den brottsskadeersättning som betalas ut.

Källa: Brottsoffermyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet