Personerna på bilden har inget med texten att göra. Foto: TT

Efter terrordådet – lång tid innan ersättning betalas ut

Uppdaterad
Publicerad

En dryg månad har gått sedan terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, och flera som bevittnade eller drabbades av händelserna vittnar om psykiska men och trauman. Personer som ådragit sig skador av mental eller fysisk karaktär kan ha rätt till ersättning, men hos Brottoffermyndigheten kommer det dröja till dess att rättsprocessen är över för att drabbade ska ha möjlighet till brottsskadeersättning.

Brottsoffermyndigheten, som har sitt kontor i Umeå, upprättade med anledning av terrordådet i Stockholm extra information på sin webb och telefonlinje specifikt för personer som själva drabbats, eller har anhöriga som drabbats, av terrordådet för att få information om möjlig ersättning efter attacken.

Två personer har nu ansökt om ersättning efter terrordådet, men det är än så länge alldeles för tidigt för att få möjlighet till ersättning.

Terrordådet i Stockholm

– Vi har fått in ett par stycken ansökningar, men vi kan inte pröva de här ännu. Rättsprocessen måste vara avslutad för att kunna pröva ansökningarna, så de blir avslagna nu. Men de som nu får sina ansökningar avslagna kan givetvis återkomma till oss när rättsprocessen är avslutad, säger Peter Jonsson, chef för brottsskadeenheten på Brottsoffermyndigheten.

Rättsprocessen måste vara avslutad

Är det för tidigt att söka om ersättning nu?

– Ja, det är för tidigt. Vi behöver ha utredning om brottet för att kunna fatta beslut. Det är genom polisutredningen och domstolens avgörande som vi får den utredning vi behöver. Vi uppmanar drabbade till att först kontakta polisen och anmäla att man blivit utsatt, men sedan även till försäkringsbolag. Man bör dokumentera eventuella skador och kostnader till följd av brottet. Det kan bli aktuellt att erhålla ersättning från Brottsoffermyndigheten, men det krävs att rättsprocessen är avslutad, säger Peter Jonsson.

En man är häktad på sannolika skäl misstänkt för terrordådet, men trots att han greps tidigt och är misstänkt på den starkare misstankegraden så väntas rättsprocessen dröja.

– Trots det så ska ansökningarna inte behöva rinna ut i sanden. Utredningen kommer att ta en god stund och måste få ta den tid det tar. Men det kommer, som det ser ut nu, hållas en rättegång i tingsrätt och med all sannolikhet också hovrätt, och efter domen kommer man kunna ansöka om ersättningen, säger Peter Jonsson.

”Lättare att konstatera fysiska skador”

Personer som blivit drabbade av brott har tre år på sig att ansöka om brottskadeersättning från att rättsprocessen avslutats. Men innan dess måste andra ersättningsmöjligheter vara uttömda.

– Att bevittna ett brott är en sak, ger normalt sett inte rätt till ersättning. För att komma ifråga för ersättning måste man ha drabbats av en skada till följd av brott, vilket kan vara både fysiska och psykiska, även om det ofta är lättare att konstatera fysiska. Normalt finns det medicinsk dokumentation efter fysiska skador, men har man gått i samtalsterapi finns det ofta dokumenterat för det psykiska också, säger Peter Jonsson.

Utöver ersättning för personskada kan brottsoffer också ha rätt till ersättning för kränkning av den personliga integriteten, vilket ofta är den största ersättningsposten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet