Hör vad advokaten Petter Hetta på Sveriges advokatsamfund tycker om de långa väntetiderna. Foto: SVT/TT AnnaKarin Drugge

Brottsutredningar läggs på hög – långa väntetider på provsvar

Uppdaterad
Publicerad

Det tar för lång tid för Nationellt forensiskt centrum att undersöka tekniska bevis. Åklagare och advokater är kritiska till att brottsutredningar kan ligga på hög i flera månader. Detta leder till att brottsmisstänkta sitter frihetsberövade onödigt länge och att gärningsmän kan gå fria.

– Tyvärr kan det vara så att ett ärende i princip står stilla för att det är den här pusselbiten man behöver för att komma vidare i fallet, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.

När det gäller grova brott använder sig polis och åklagare sig av forensiska analyser för att knyta en misstänkt till brottet. Under tiden som Nationellt forensiskt centrum, NFC, jobbar med ärendet brukar den brottsmisstänkta sitta i häktet i väntan på ett eventuellt åtal.

Men NFC har hög arbetsbelastning och för lite personal. Det leder till att ärenden läggs på hög och att de brottsmisstänkta måste sitta frihetsberövade längre än nödvändigt och utan att ens ha åtalats för ett brott.

Det är någonting som Sveriges advokatsamfund är kritiska till. Men även åklagarmyndigheten tycker att de långa utredningstiderna är problematiska. Ibland kan en oidentifierad gärningsman vara på fri fot eftersom DNA-analyser från brottsplatsen blir sena, under tiden kan gärningsmannen gå fri och har möjlighet att begå nya brott.

Tvingas släppa misstänka

I andra fall tvingas tingsrätten släppa häktade personer eftersom brottet de misstänks för skulle ge ett kortare fängelsestraff än tiden det tar att faktiskt utreda brottet.

– Jag och många åklagare med mig tycker att det tar för lång tid när det gäller vissa typer av undersökningar, exempelvis fingeravtryck, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.

NFC medveten om problemet: ”Det är olyckligt”

På NFC är man väl medvetna om problematiken och säger att man jobbar med att få ner handläggningstiderna. Dels letar de efter mer effektiva sätt att jobba och dels försöker de rekrytera mer personal.

Under det här året har den genomsnittliga väntetiden för ett prioriterat ärende legat på 56 dagar. Det är något kortare än föregående år. Men utredningstiderna behöver kortas ytterligare menar de.

– Om någon bara i avvaktan på en forensisk undersökning ska sitta månader inlåsta så räcker det inte att konstatera att det är olyckligt, det är förödande. Vi är väl medvetna om problematiken och vi jobbar på högtryck för att få till en förändring. Så som det är nu ska det inte vara framöver, det är helt uppenbart, säger Jarl Holmström, tillförordnad chef på Nationellt forensiskt centrum.

I klippet ovan kan du höra vad Sveriges advokatsamfund anser om de långa utredningstiderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.