Fanny Karlsson och Elin West badade i badbyxor – och blev utkastade från badhuset. Foto: Privat bild/Simon Paulin/TT

Bröstaktion på badhus i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Två personer badade med bara bröst på simhallen i Umeå, nu har de startat en namninsamling för kvinnors rätt att klä sig som män, även på simhallen.

En namninsamling för att kvinnor ska få bada med bara bröst på simhallen i Umeå har samlat nästan 200 underskrifter. Fanny Karlsson och Elin West fick idén till namninsamlingen efter att de försökt bada med badbyxor på simhallen i Umeå; en manifestation för kvinnors rätt och för en avsexualisering av kvinnobröst. Det gick bra i ungefär en kvart.

– Sen kom en badvakt och sa att chefens policy är att man måste ha topp, säger Elin West.

De diskuterade ett tag med badvakten som menade att det måste vara lika för alla, att alla kvinnor måste ha överdel.

– Vi tycker ju att det inte alls är lika för alla, kvinnor och män måste vara olika klädda på badhuset idag, och det är det vi vill uppmärksamma.

Krävde pengarna tillbaka

Fanny Karlsson och Elin West hade kollat reglerna innan de besökte simhallen och ingenstans hittade de någon regel om att man måste ha bikini.

– Vi fick namn och nummer till badhuschefen och vi fick pengarna tillbaka.

De  fotade sig själva inne på badhuset och bilden plockades upp av nätverket Femen Sverige på Facebook. Där har de fått stort stöd, men också kritik och påhopp.

– Vi har fått många märkliga kommentarer, en person skrev till exempel att man inte kan likställa mansbröst och kvinnobröst eftersom kvinnobröst är könsorgan. En annan var rädd att det här skulle kunna leda till att kvinnor börjar amma offentligt, säger Elin West.

Lång historia av förtryck

Elin West menar att baddräkten länge varit en fråga för jämställdhetsrörelsen. Redan 1905, när den första moderna baddräkten kom ifrågasattes den eftersom den ansågs skamlig. På 1920-talet mättes hur mycket ben som stack fram under baddräkten, var det för mycket blev det böter.

Det här kan verka vara en liten sak jämfört med andra jämställdhetsfrågor, så varför är det här så viktigt att bada topless?

– Det här handlar inte om att alla måste gå omkring med bara bröst hela tiden, utan att man ska kunna göra det om man tycker att det är bekvämt, säger Elin West.

Men ni blir ju objektifierade när ni gör sådana här aktioner. Finns det inte en risk att folk tittar mer på era bröst än lyssnar på vad ni säger?

– Det är priset man får betala för att kvinnan alltid varit begränsad, det här handlar om att äga rätten till sin egen kropp. Vårt syfte är att få igång en diskussion om varför kvinnobröst är så sexualiserade. Det här handlar om att vi vill uppmärksamma förtrycket av kvinnokroppen.

Mötte badhuschefen

Under måndagen hade Fanny Karlsson och Elin West ett möte med badhuschefen. De överräckte namnunderskrifterna och satt ned och pratade med honom en lång stund.

– Mötet var lite stormigt, men i sak höll han med oss. Han sa att han ska ta upp frågan med styrelsen imorgon (tisdag), säger Fanny Karlsson.

Uppdatering 5 augusti 2015: Det här artikeln skrevs i mars 2014. Den har börjat spridas igen. Var medveten om det! / SVT Nyheter Västerbotten

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.