Så har BUP i Umeå vänt sin negativa trend. Foto: SVT

BUP fullbemannat i höst – första gången på flera år

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på flera år kommer BUP, barn- och ungdomspsykiatrin, i Umeå ha full bemanning i höst. Ett bättre arbetsklimat är en av anledningarna till att fler sökt sig till verksamheten och att fler jobbar kvar.

Till hösten ser BUP i Umeå ut att vara kvitt sina tidigare personalproblem. Nu har man fått in både läkare och psykologer, vilket det tidigare varit ont om.

– För ett par år sen hade vi 80 procent ny personal men det har vi jobbat ikapp. Vi har oerhört kompetent personal och de gör ett fantastiskt arbete, säger Eva Larsson, tillförordnad verksamhetschef på BUP i Umeå.

Sedan 2017 har man knappt bytt personal, några avhopp på grund av missnöje som tidigare varit ett problem, har inte skett.

Med en fullbemannad personalstyrka hoppas man kunna garantera patienterna god och professionell vård. Det kommer också att innebära en bättre arbetsbelastning för personalen på BUP.

 – Efter sommaren har vi lite köer men det kommer vi kunna jobba bort under hösten. Inremisserna har ökat med 25 procent i länet. Lite mindre i Skellefteå och lite mer i Lycksele, säger Larsson.

Lovande i Lycksele – dystrare i Skellefteå

För länets övriga BUP-verksamheter ser det lite annorlunda ut. I Lycksele bedöms läget som lovande. Här är man underbemannade på läkarsidan, men har nog med kuratorer och psykologer.

I Skellefteå ser det däremot dystrare ut. Rekryteringen har gått trögt mycket på grund av sjuka hus-problem. Dock ska verksamheten flytta in i en ny byggnad till hösten och förhoppningen är att det ska vara startskottet på en nyrekrytering även här.

– Det vi önskar nu är att vi får fler personal till Skellefteå. Där har vi också haft så att man från Umeå åkt till Skellefteå för att möta patienter, säger Eva Larsson och berättar att man i Skellefteå främst saknar psykologer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.