Foto: SVT

Sjuka hus gör att BUP tvingas byta lokaler

Publicerad

I byggnad 110 vid Skellefteå lasarett, där BUP, en del av vuxenpsykiatrin, barn- och vuxenhabilitering, hörcentral och tolkverksamhet har sina verksamheter, har man länge haft problem med sjuka hus-sjukan, trots upprepade åtgärder och evakueringar. Nu har landstinget bestämt att lokalerna ska evakueras och eventuellt rivas.
– Det finns ingen anledning att lägga mer resurser där, säger Ulf Widmark, fastighetschef vid landstinget.

Efter många år av problem med sjuka hus-sjukan tvingas BUP-verksamheten, barn och ungdomspsykiatrin, i Skellefteå flytta från en av sina lokaler, byggnad 110. Trots att man vidtagit flera åtgärder i huset tidigare och evakuerat personalen till andra ställen efter problem med byggnadsrelaterad ohälsa så har landstinget nu skrivit fram ett ärende att skaffa nya lokaler för BUP.

– BUP hänvisade till Arbetsmiljöverket där man tittade på det utifrån ett arbetsmiljlöperspektiv. Det kan vara byggnads- eller verksamhetsrelaterade frågor. Man har konstaterat att där BUP finns i dag kan byggnaden vara en del i det hela som en del i byggnadsrelaterad ohälsa. Därför har vi nu skrivit fram ett ärende till landstinget att skaffa nya lokaler, säger Ulf Widmark, fastighetschef vid landstinget som menar att man nu nått vägs ände för huset.

– Det ligger i linje med den fastighetsutvecklingsplan som politiskt kommer tas i juni att de byggnaderna inte kommer vara kvar för Skellefteå lasarett, så det finns ingen anledning att lägga mer resurser där, säger han.

LÄS MER: Miljardsatsning på Skellefteå lasarett

Chefen vittnar om ohälsan i lokalerna

Och Anna Wallgren, verksamhetschef på BUP, bekräftar att ett antal personer som arbetar i lokalerna har skickats till företagshälsovården för att se över den ohälsa de upplevt som följd av arbetet i lokalerna.

– Lokalerna är jättebekymmerssamma. Ett beslut är nu taget och vi kommer att följa det, all personal ska ut därifrån, säger hon.

LÄS ÄVEN: 40 av 120 anställda har insjuknat på Infektionskliniken

Nya lokaler tros vara fem år bort

Nu börjar byggnad 110 att tömmas som personalen sitter i och förslaget på evakueringspaviljonger är på väg, men både paviljongerna som är en tillfällig lösning på de lokaler som nu ska försvinna och det helt nya bygget av verksamhetslokalerna väntas dröja.

– Jag tror beslutet om fastighetsplanen för en slutenvårdsbyggnad är ett par år bort, och hela byggnaden kan vara fem-sex år bort. Men evakueringspavliljongen ska vi ha på plats vid årsskiftet, säger Ulf Widmark.

Om personalen anmält byggnadsrelaterad ohälsa, hur länge ska de behöva arbeta i de befintliga lokalerna?

– Vi får se hur vi ser löser det. Det kan bli aktuellt att evakuera personalen innan, men i detalj så jag jag inte svara på det, säger han.

Evakueringspaviljongerna är beräknade att kosta 35 miljoner kronor.

– Men vi kan också konstatera att om vi skulle göra åtgärder i den befintliga kåken så skulle det kosta 50 miljoner, därför väljer man att inte göra det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer