Foto: Privat

Busschauffören: ”Vill inte bli skyldig till att era barn dör”

Publicerad

Busschauffören Kerstin Lindqvist har tröttnat på att barnen i Skellefteå inte tar till sig hennes uppmaningar om hur viktigt det är att använda säkerhetsbältet i skolbussen, särskilt i dessa halkiga tider. Nu uppmanar hon istället föräldrarna att ta ett snack med sina barn.

– Jag vill inte bli skyldig till att era barn dör, skriver hon i ett inlägg på sociala medier.

Busschaufförer ska enligt lag se till att barn under 15 år använder säkerhetsbältet. Men Kerstin Lindqvist, som kört buss i 20 år, vet av erfarenhet att de flesta barn struntar i säkerhetsbältet i skolbussen – trots upprepade tillsägelser.

Hon har svårt att se hur chaufförerna ska hålla sig till lagen när barnen inte lyssnar.

– Vi har en ganska omöjlig uppgift.

”Fick inte stopp på bussen”

På onsdagen var vägarna blanka av is på vissa ställen i länet och det var nära att bussen Kerstin Lindqvist körde tippade på sidan.

– Jag kom till en korsning och fick inte stopp på bussen så den började glida sidledes. Tankarna började snurra att jag sitter här med de här kidsen. Nu finns ju inga snövallar så jag blev riktigt nervös, även om bussen står stilla och lägger sig i diket gör man illa sig på riktigt.

Händelsen ledde till ett inlägg på sociala medier på onsdagskvällen där hon uppmanar föräldrar i Skellefteå att ta ett snack med sina barn.

– Man kan prata med sina barn och kanske föregå med gott exempel. De vuxna är ju inte bättre själva så om de börjar använda bälte kanske det blir normalt tillslut.

Vad Kerstin gör, med förhoppningen att barnen använder bältet, hör du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.