Hör butikschefen Daniel Erström om matsvinnet Foto: SVT

Butikschefen om matsvinn: ”Konsumenter är petiga”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år slängs 30 000 ton mat från svenska livsmedelsbutiker och anledningar kan vara utgånget bäst-före-datum, märken på frukter eller repor på förpackningar.

– Konsumenter är överlag petiga. Säljs det inte så kastas det, tyvärr, säger Daniel Erström, chef på en butik i Umeå.

Daniel Erström berättar att reglerna inom livsmedelsindustrin också är en bidragande orsak till att vissa varor slängs.

– Ofta är ju varorna slängda av en anledning, att det inte ska ätas för att man kan bli sjuk. Till exempel om den legat på golvet.

Matsvinnet i Västerbotten

”Det är bra om man kan samarbeta”

I hans butik har containern en komprimator med hög styrka som pressar allt innehåll till mos – vilket skulle kunna skada en dumpstrare.

– Det är bra att man försöker ta vara på allt, men det kanske finns andra sätt att samarbeta på.

Daniels butik har ett sådant samarbete. En gång i veckan samlar organisationen Food2change in mat – som annars skulle slängas – och delar ut till sina medlemmar. Det finns även andra organisationer som jobbar på liknande sätt.

– Och det kommer ju fler och fler känns det som, så det tycker jag är rätt sätt att samarbeta. Då blir det bra för många parter, för ingen vill ju kasta maten.

Butiker kan slänga det mesta i brännbart

En annan viktig del i att minska matsvinnet är att balansera mängden varor man beställer in till butiken kontra hur mycket som faktiskt köps. På Daniels butik har de dessutom börjat tillaga och sälja mat som inte kommer kunna säljas. Bakom kulisserna sker också källsortering, men butiker behöver inte slänga matavfall i bruna påsar – utan det går direkt till brännbart.

– Varför det är så vet jag inte. Det borde ju egentligen gå att sortera så mycket som möjligt och det är klart att på något sätt borde man kunna få det att funka. På sikt tror jag det kommer bli så mer och mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matsvinnet i Västerbotten

Mer i ämnet