Hör vad Anders Lundgren, ordförande i byarådet, säger om att verkstadens flytt till Tvärålund. Foto: SVT

Byaförening lockade skogsjätte till byn

Uppdaterad
Publicerad

Skogsmaskinföretaget Komatsu Forest har nu flyttat sin verkstad och serviceavdelning från Umeå till Tvärålund. Och det här innebär åtta nya jobb i Tvärålund.

Industrihuset har länge saknat en varaktig verksamhet och när nu Komatsu flyttar sin verkstad och service till byn så är det ett lyft för hela bygden.

Enligt Ulf Nordström som är eftermarknadschef vid Komatsu Forest så säljs större delen av skogsmaskinerna på inlandet och servicen kommer på det här sättet närmare kunderna.

Service närmare kunderna

Det blir också lägre lokalkostnader för hela verksamheten.

– Ja, för mig som bor i Tvärålund blir det mycket bra. Jag får två kilometer istället för sex mil till jobbet, säger Daniel Larsson som just hållet på att byta en växellåda på en skotare.

Byaföreningen prisas för hårt jobb

Det är industrirådet i byaföreningen som jobbat hårt för att få Komatsu Forest till byn. Det här har också lett till att Tvärålunds byaförening kommit till final i tävlingen Årets kooperativ 2019 i Sverige.

– Det roliga är att vi i byaföreningen har lyckats med det här och att det får betydelse för bygden, det är det viktiga. Både byborna och många kommunpolitiker har uttryckt stor glädje över det här, säger Anders Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.