Foto: Umeå kommun

Byggplaner stoppas – på grund av jäv

Uppdaterad
Publicerad

Bygget på Gribatomten på Grisbacka i Umeå blir inte av. Kommunens beslut att anta detaljplanen har upphävts i mark- och miljödomstolen. Detta på grund av en jävsituation.

Den omtvistade detaljplanen på den så kallade Gribatomten antogs i april i år och gjorde gällande att det kunde byggas 250 till 300 lägenheter i byggnader som skulle kunna bli upp till sex våningar.

Flera av de boende i området har överklagat beslutet och under torsdagen togs ärendet upp i mark- och miljödomstolen.

Domstolen beslutade att upphäva kommunens detaljplan, detta på grund av en misstänkt jävsituation. Detta då en person som arbetat i projektet har ett släktskap till en fastighetsägare i det berörda området.

”Går inte att bortse”

I domen konstateras att det inte kan uteslutas att hänsyn tagits till släktingens fastighet vid utformningen av detaljplanen.

”Det går därför inte att bortse från att personen varit jävig vid handläggning av detaljplanen”, skriver domstolen i domen.

Nu måste kommunen börja om från början med en helt ny detaljplan för området.

De boende i området hade ytterligare en lång rad invändningar mot detaljplanen men de prövades inte under torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.