Foto: Berno Jonsson, SVT

Byggrusch under coronapandemin: ”Det är ett jädra tryck”

Publicerad

Coronapandemin gör att folk stannar hemma och bygger på sina altaner och andra projekt. Flera bygghandlare som säljer virke har svårt att hålla lager till alla ivriga hemmabyggare, visar en rundringning som SVT har gjort.

Joakim Degerfält som är bygghandlare i Robertsfors redogör för alla dimensioner av virke som han brukar hålla i lager. 

– Hundrafyrtiofem är slut, hundratjugo och nittiofem är också helt slut.

Coronaviruset i Västerbotten

Han är något uppgiven men ändå glad över att få sälja.

– Ja det är ett jädra tryck, det är oerhört många som vill köpa virke till sina altanbyggen och de kommer ända från stan då de stora bygghandlarna också har svårt att hålla lager. Och jag har redan sålt brädorna innan lastbilen som kommer hit med virket har lastat av, säger Joakim Degerfält.

Bygge istället för resa

Patrik Löfgren bygger en 140 kvadratmeter stor altan vid sin stuga i Legdeåviken utanför Robertsfors.

– Jag har just genomgått en stor operation och tillhör riskgrupp tre och kunde inte fara ut och resa och därför valde jag att lägga mina pengar på ett altanbygge istället. Oftast har jag fått tag på virke men vissa dimensioner har det varit lite svårt med säger han.

Ökat byggande

Flera av bygghandlarna i Mellanbygden och Skellefteåområdet som SVT talat med märker av att hemmabyggandet har ökat men att virket kommer fram från sågverken även om det tar lite längre tid numera.

– Ibland blir det lite stopp i byggandet då det är slut virke hos handlarna men då får man passa på att vila lite från sitt sommarprojekt istället, säger Patrik Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet