• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Björn Dahlberg vice vd på HSB Norr säger att hela bryggbranschen håller andan. Foto: Anders Öhlund

Byggstopp i Umeå – det finns inga köpare

Publicerad

HSB i Umeå planerar att stoppa bygget på Mariehöjd, anledningen är att det inte finns några köpare.

– Tidigare sålde vi väldigt många lägenheter varje vecka. Nu säljer vi ungefär en lägenhet i månaden, säger Björn Dahlberg vice VD, på HSB Norr.

När HSB drog igång bygget av 700 nya lägenheter på Mariehöjd i Umeå gick försäljningen bra. Sedan kom amorteringskravet och krav på hur mycket man får låna, vilket ledde till att marknaden för nyproduktion tvärnitade. Krisen började i Stockholm och Uppsala men har nu även nått Umeå.

– Det är många lägenheter ute till försäljning och att sälja en kan ta flera månader, säger Ulrika Johansson som är mäklare i Umeå.

Den sista etappen riskerar att stoppas

Det är den sista etappen, etapp fem, på Mariehöjd som HSB planerar att stoppa. Nu kräver man att minst 20 lägenheter av den tidigare etappen ska säljas för att man skall börja med den sista.

– Alla i byggbranschen sitter och väntar på vad som ska hända, säger Björn Dahlberg vice VD i HSB Norr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.