Foto: SVT/Sara Enebjörk.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Byskola och förskoleavdelningar i Vilhelmina föreslås läggas ner 

Uppdaterad
Publicerad
Stora neddragningar väntar i Vilhelmina. Enligt ett förslag från utbildningsnämnden ska Nästansjö skola läggas ner och två förskoleavdelningar avvecklas. 

Sammanlagt föreslår utbildningsnämnden besparingar på 20 miljoner. Förslaget innebär bland annat nedläggning av Nästansjö skola, personalneddragningar samt avvecklande av två förskoleavdelningar på förskolan Täppan. 

Utbildningsnämnden redovisade förra året ett underskott på 27,6 miljoner kronor. Och det är mot bakgrund av det svåra ekonomiska läget som förslaget läggs. 

– Vi ärvde ett tufft utgångsläge, lindrigt sagt, säger ordförande i utbildningsnämnden, Jonny Kärkkäinen (KD).

Jämn omröstning

Beslutet om förslaget var tufft och röstningen blev helt jämn vid nämndsmötet i onsdags, ordföranden Jonny Kärkkäinens röst blev utslagsgivande. 

– Det är alltid tufft när det gäller byskolor, men ser man på elevantalet och även på hur stor kostnaden blir så är det som att välja mellan pest och kolera. 

I Nästansjö skola går ett 20-tal barn i grundskolan, förskolan Tranan omfattas inte av nedläggningen.

Personalneddragningar största posten

Den största delen av besparingarna – 15 miljoner – består av minskade personalkostnader. Berörda anställda samt familjer med barn på skolorna har fått information, enligt Jonny Kärkkäinen.

Är det risk för fler nedskärningar inom skolverksamheten framöver? 

- Nej, om det här tuffa paketet går igenom tror jag att vi får ett lättare resa sedan, säger Jonny Kärkkäinen.

Utbildningsnämndens förslag till beslut ska nu ut på remiss till samtliga partier i fullmäktige, samt behandlas av kommunstyrelsen. Därefter kommer förslagen tas upp i kommunfullmäktige den 13 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer